Φράγμα Κεμάλ Ατατούρκ: Σε ύψιστο κίνδυνο το τεράστιο «ΟΠΛΟ» του Ερντογάν λόγω του σεισμού

Σε οριακή κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμα το τεράστιο φράγμα Ατατούρκ στην ν.α. Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 Ρίχτερ που κτύπησε Τουρκία και Συρία.

Όπως αναφέρεται υπάρχουν πολλές ρωγμές στο φράγμα μετά τους τεράστιους σεισμούς. Η κοντινή περιοχή έχει ήδη εκκενωθεί.

 Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι το φράγμα μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή και η καταστροφή που θα προέλθει μπορεί  να επηρεάσει μια περιοχή 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά στο φράγμα.

Το φράγμα του Ataturk αποτελεί τη βασική κατασκευή του Νοτιανατολικού Προγράμματος της Ανατολίας GAP (Güneydou Anadolu Projesi) που έχει ως σκοπό την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων των πηγών του Τίγρη και του Ευφράτη.

Το πρόγραμμα GAP αποτελείται σήμερα από 13 φράγματα εκ των οποίων τα 7 ελέγχουν τα νερά του Ευφράτη και τα υπόλοιπα 6 τα νερά του Τίγρη. Εκτιμάται πως ακόμη ένα φράγμα πρόκειται να ολοκληρωθεί ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 14 από τα 22 που υπολογίζονταν αρχικά. Το Ataturk ανήκει στο περιβάλλον του Ευφράτη σχηματίζοντας την ομώνυμη αποθεματική λίμνη την τρίτη μεγαλύτερη στην Τουρκία. Η αποθεματική λίμνη έχει έκταση 817 τ. χλμ. και ο υδάτινος όγκος της εκτιμάται στα 48,7 κυβ. χλμ

Το Φράγμα Ατατούρκ αρχικώς γνωστό ως Φράγμα Καράμπαμπα, είναι λιθόρριπτο φράγμα με κεντρικό πυρήνα, στον ποταμό Ευφράτη, στην Περιοχή Νοτιοανατολικής Ανατολίας της Τουρκίας και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο, με το οποίο ο Ερντογάν ελέγχει το νερό των ποταμών και το χρησιμοποιεί ως όπλο κατά των Κούρδων και όχι μόνο! Πιθανή καταστροφή του θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην Τουρκία!!!

Κτισμένο τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για την άρδευση των πεδινών καλλιεργειών της περιοχής, μετονομάσθηκε προς τιμή του σφαγέα Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Η ανέγερσή του άρχισε το 1983 και ολοκληρώθηκε το 1990!

Το φράγμα βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της μικρής πόλης Μπόζοβα και στα σύνορα των επαρχιών Αντιγιαμάν και Σανλιούρφα σε απόσταση πολύ κοντινή από το σημείο του σεισμού στο Γκαζιαντεπ!!!

scr

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί