ΡΙΞΗ «ΣΥΜΜΑΧΩΝ»: Η Γερμανία απορρίπτει τα πολωνικά αιτήματα αποζημίωσης – Η Πολωνία δεν θα «υποχωρήσει»

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου παραμένει σταθερή στο θέμα των αποζημιώσεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τώρα έχει επισήμως απορρίψει τις πολωνικές απαιτήσεις για 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά η κυβέρνηση στη Βαρσοβία δεν θέλει να τα παρατήσει τόσο εύκολα.

Η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί την αρνητική της θέση σχετικά με τις πολωνικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε η Γερμανία του Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε την Τετάρτη κατά την διάρκεια ενός επίσημου ταξιδιού της στην Λισαβόνα ότι κατά την επίσκεψή της στην Βαρσοβία τον Οκτώβριο «είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι το ζήτημα έχει νομικά διευκρινιστεί για εμάς από την γερμανική πλευρά». Η πολιτικός των Πρασίνων πρόσθεσε ότι αυτή η άποψη είχε πλέον κοινοποιηθεί ξανά σε γραπτή επικοινωνία με την Βαρσοβία.

Νωρίτερα, το Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε επισήμως τις πολωνικές απαιτήσεις με διπλωματική νότα που έλαβε στις 3 Ιανουαρίου. Το υπουργείο στη Βαρσοβία ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης:

«Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το θέμα των επανορθώσεων και των πολεμικών αποζημιώσεων παραμένει κλειστό και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα».

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ασχολείται με τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εδώ και χρόνια. Την 1η Σεπτεμβρίου, μια επιτροπή από το πολωνικό κοινοβούλιο παρουσίασε μια έκθεση που ανέφερε το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Στις 3 Οκτωβρίου, η Βαρσοβία έστειλε διπλωματική νότα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζητώντας αυτό το ποσό.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, από την πλευρά της, θεωρεί ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει.

Μετά την εκ νέου απόρριψη από το Βερολίνο, εκπρόσωποι της πολωνικής κυβέρνησης τόνισαν ότι το θέμα δεν θα χαλαρώσει τόσο εύκολα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Piotr Müller δήλωσε σχετικά με την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης:

«Η φυγή από τα εγκλήματά του δεν είναι ο καλύτερος τρόπος στις διπλωματικές σχέσεις».

Η Πολωνία θα καταστήσει σαφή την θέση της τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Επίτροπος Αποζημιώσεων Arkadiusz Mularczyk δήλωσε:

«Δεν αναγνωρίζουμε την θέση της Γερμανίας για τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Πολωνία και την απορρίπτουμε στο σύνολό της».

scr

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί