• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία! Ο Ερντογάν οδηγεί τα πράγματα στα άκρα…

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία! Ο Ερντογάν οδηγεί τα πράγματα στα άκρα…

Παρακολουθεί με ενδιαφέρον η Αθήνα και όχι μόνο...

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ετοιμάζεται να υποβάλει ποινική καταγγελία εναντίον του αρχηγού του κόμματος της αξιωματική αντιπολίτευσης, Kemal Kılıçdaroğlu, ο οποίος κατηγορείται ότι διεξάγει «πολιτική μίσους».

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Τουρκία, εκείνο των μετριοπαθών κεμαλιστών, στους οποίους ανήκει και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Το «έγκλημα» του αρχηγού του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ήταν, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Süleyman Soylu, το ότι αποκάλεσε του κυβερνήτες και τους περιφερειακούς διοικητές που ανήκουν στον Ερντογάν, «αυταρχικούς εξτρεμιστές».

«Θα υποβάλουμε ποινική καταγγελία εναντίον του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου», δήλωσε ο Soylu, ενώ κατηγόρησε τον ηγέτη του CHP ότι ευθυγραμμίζεται με νομοθέτες που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το παράνομο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Kılçdaroğlu είχε επαναλάβει-υιοθετήσει τις απόψεις ενός πρώην νομοθέτη της CHP, ο οποίος αντιμετωπίζει αγωγή για φερόμενη δυσφήμιση κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και του δικαστικού σώματος, σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο Berhan Şimşek κατηγόρησε τους κυβερνήτες και τους περιφερειακούς διοικητές της γείτονας ότι είναι «αυταρχικοί εξτρεμιστές».

Αντιστοίχως, ο εκπρόσωπος του ερντογανικού κόμματος AKP, Ömer Çelik, την Τρίτη κατηγόρησε τον Kılıçdaroğlu για διασπορά «πολιτικής μίσους».

«Για πρώτη φορά βλέπουμε ότι ένα πολιτικό κόμμα ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας και λειτουργεί με γνώμονα μία πολιτική καταστροφής», δήλωσε ο Çelik..

Η είδηση, την οποία μεταδίδει η AHVAL, επικαλούμενη την Χουριέτ, είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς τα πράγματα στην Τουρκία δείχνουν να κλιμακώνονται. Ο Ερντογάν βλέποντας τα εκλογικά ποσοστά του να απειλούνται, δείχνει να στοχεύει στον πολιτικό, αν όχι κοινωνικό, αφανισμό ακόμα και των αντιπάλων του στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας, ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τουρκικό εμφύλιο ισλαμιστών και κοσμικών.