Όπως διαβάσατε νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την Τρίτη ένα σχέδιο 5 σημείων για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης και την αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων.
«Βρισκόμαστε σε μια εποχή επανεξοπλισμού και η Ευρώπη είναι έτοιμη να αυξήσει μαζικά τις αμυντικές της δαπάνες», δήλωσε η Von der Leyen, η οποία έκανε λόγο και για «μεγάλες αποφάσεις» που πρέπει να παρθούν.
Είπε ότι το σχέδιο, που ονομάζεται «ReArm Europe», θα μπορούσε να κινητοποιήσει περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ και υπάρχει η πρόθεση να ενεργοποιηθεί εγκαίρως με δικαιολογία την Ουκρανία.
Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η Ουάσιγκτον ανέστειλε κάθε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η άμεση προσέγγιση του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έχει αποσταθεροποιήσει τις διατλαντικές σχέσεις.
Ουσιαστικά, ο δυτικός κόσμος έχει χωριστεί στα δύο!
Η έκτακτη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις 6 Μαρτίου πλησιάζει, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας η Ουάσιγκτον να αποσύρει την υποστήριξη από το Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.
Η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock χαρακτήρισε στο X το σχέδιο του Von der Leyen «ένα σημαντικό πρώτο βήμα»:
«Για την ειρήνη μέσω της δύναμης, δύο πράγματα είναι πλέον απαραίτητα: Πρόσθετη βοήθεια – στρατιωτική και οικονομική – για την #Ουκρανία , η οποία υπερασπίζεται την ελευθερία μας. Και ένα κβαντικό άλμα προς την ενίσχυση της άμυνάς μας (σ.σ. στην ΕΕ -Χρησιμοποιεί εικονίδιο Ευρωπαϊκής Ένωσης). Οι προτάσεις της @vonderleyen αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα».
Η προσέγγιση ΗΠΑ και Ρωσίας υπό την αιγίδα της δεξιάς τάξης πραγμάτων παρουσιάζονται ως αφορμή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, για την οποία προφανώς θα επιβαρυνθούν οι πολίτες της Ευρώπης σε βάθος χρόνου.
Πολλοί αναρωτιούνται αν όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν πράγματι για την άμυνας της Ευρώπης, η οποία αρνείται πεισματικά να έρθει σε συνεννόηση με την γειτονική Ρωσία ή αν θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως δύναμη καταστολής σε περίπτωση πρόκλησης χάους στην Ευρώπη. Ειδικά αν συνεχιστεί η πολιτική που πλήττει τις οικονομίες των κρατών-μελών.
photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-ANP
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο καφέ στον κόσμο! Και δεν είναι για όσους φοβούνται τα ύψη – Δείτε βίντεο
- Ακυρώθηκαν οι πτήσεις από Κωνσταντινούπολη προς Τεχεράνη απόψε το βράδυ
- Τραγωδία στο «Ελ. Βενιζέλος»: 67χρονη ΑΜΕΑ έχασε τη ζωή της κατά την αποβίβαση
- Χειμερινές εκπτώσεις: Κραυγή αγωνίας από τους εμπόρους – Πτώση τζίρου έως 40%
- Από τα χείλη του Τραμπ κρέμεται η Μέση Ανατολή – Τι δήλωσε εν μέσω φόβου για χτύπημα στο Ιράν
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 6 Μαρτίου
- Ο Μπιλ Κλίντον δηλώνει ότι δεν είχε καμία ιδέα για τα εγκλήματα που διέπραττε ο Έπσταϊν
- Δεν αποκλείει την ανάπτυξη πυρηνικών η Σουηδία με το βλέμμα σε πιθανό πόλεμο
- Η Πολωνία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράν, το Ισραήλ και τον Λίβανο
- Σοκ στο Μιλάνο: Εκτροχιάστηκε τραμ, ένας νεκρός και 39 τραυματίες – “Νόμιζα ότι ήταν σεισμός”, vid









