Ραγδαίες εξελίξεις στο Ισραήλ – Καταρρέει η κυβέρνηση;

Οι Ισραηλινοί βουλευτές υιοθέτησαν, κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής ψηφοφορίας χθες, πρόταση της αντιπολίτευσης που ζητούσε τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη νέων κοινοβουλευτικών εκλογών.

Έξι μήνες μετά τον σχηματισμό της, η κυβέρνηση ενότητας στο Ισραήλ έκανε ένα πρώτο βήμα προς την πτώση της. Αυτή η νέα κρίση συνοδεύεται από έναν φραστικό πόλεμο μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού του στο χαρτοφυλάκιο της Άμυνας Μπένι Γκαντζ, ο οποίος θεωρείται ο κύριος εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση ενότητας ότι είναι η «χειρότερη στην ιστορία του Ισραήλ» και ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί την κρίση του κορονοϊού, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ζήτησε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τη διάλυση της Κνεσέτ, του κοινοβουλίου.

Η πρόταση έλαβε 61 ψήφους υπέρ, συμπεριλαμβανομένης της ψήφου του Μπένι Γκαντζ, εταίρου του πρωθυπουργού, ενώ 54 βουλευτές ψήφισαν κατά, σύμφωνα με την Κνεσέτ.

Ήδη από το βράδυ της Τρίτης, ο Μπένι Γκαντζ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του υπέρ αυτής της πρότασης, κατηγορώντας κυρίως τον σημερινό αρχηγό της κυβέρνησης ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του και όχι τα συμφέροντα της χώρας.

Μετά την ψηφοφορία αυτή, η πρόταση της αντιπολίτευσης μπορεί στο εξής να συζητηθεί σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε μια ενδεχόμενη διάλυση του κοινοβουλίου και στην προκήρυξη νέων εκλογών, των τέταρτων, σε λιγότερο από δύο χρόνια στο Ισραήλ.

Έπειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες ούτε Νετανιάχου ούτε ο Γκαντζ κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια πλειοψηφία από τους 120 βουλευτές της Κνεσέτ, οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι συμφώνησαν την άνοιξη να σχηματίσουν κυβέρνηση ενότητας και διαχείρισης της κρίσης μεσούσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, ο ισραηλινός Τύπος έκανε λόγο για πολλές διαφωνίες μεταξύ των δύο ανδρών, κυρίως σε σχέση με την έγκριση προϋπολογισμού για το 2020 — το Ισραήλ δεν έχει κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος — και το 2021.

Μιλώντας λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός κάλεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Γκαντζ να «φρενάρει την κάθοδο προς τις εκλογές, να σταματήσει τις άγριες επιθέσεις του και να αλλάξει συμπεριφορά. Δεν είναι πάρα πολύ αργά», τόνισε.

«Η χώρα δεν μπορεί να σύρεται σε εκλογές όταν πρέπει να επικεντρωθούμε στην καταπολέμηση του κορονοϊού», πρόσθεσε.

Ο Γκαντζ αντέδρασε αμέσως με ανακοίνωσή του: «Η εκστρατεία σας εξαπάτησης και ψεύδους τελείωσε. Η ζημιά που προκλήθηκε στον λαό αυτής της χώρας (…) υποδηλώνει ότι έχετε χάσει το μυαλό σας».

reader/ photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί