Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία! Συνέλαβαν τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας», vid

Ο κύβος ερρίφθη! Αργή γεγονότων που σε βάθος χρόνου θα κορυφωθούν...

Συνέλαβαν τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε η γυναίκα του στο Twitter.

Ανήκει στους 104 απόστρατους ναυάρχους που επικρίνουν τον Ερντογάν!

Όπως μεταδίδεται, οι Αρχές στην Τουρκία πέρασαν χειροπέδες στον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζον Γκιουρντενίζ, το πρωί της Δευτέρας.

Την σύλληψη επιβεβαίωσε η σύζυγός του, γράφοντας στο Twitter πως η αστυνομία μπήκε στο σπίτι τους λίγο πριν τις 6μιση το πρωί και συνέλαβε τον άνδρα της.

Εκτός από τον Γκιουρντενίζ συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας άλλοι 9 ναύαρχοι από τους 104 που έχουν υπογράψει δήλωση κατά του τούρκου προέδρου, ενώ τέσσερις απόστρατοι αξιωματικοί του Ναυτικού κλήθηκαν να καταθέσουν εντός 3 ημερών στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ, η εισαγγελία εξετάζει τις σχέσεις των υπογραφόντων με την οργάνωση του ιμάμη Γκιουλέν FETÖ και στο πλαίσιο αυτό να κληθούν όλοι -ένας προς έναν- οι υπογράφοντες τη δήλωση για ανάκριση.

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» που ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει υιοθετήσει κατά μεγάλο βαθμό.

Οι ναύαρχοι ζητούν από την κυβέρνηση να μην αγγίξει τη συνθήκη του Μοντρέ για τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση περί κατάργησής της, αλλά και να μην απομακρυνθεί η χώρα από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού κράτους.

Οι υπογράφοντες συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: «Οι πρόσφατες συζητήσεις στο πλαίσιο του έργου της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης περί της δικαιοδοσίας κατάργησης της Σύμβασης του Μοντρέ και άλλων διεθνών συνθηκών αντιμετωπίζονται με ανησυχία. Το καθεστώς των Τουρκικών Στενών, τα οποία είναι από τις πιο σημαντικές πλωτές οδούς στον κόσμο, διέπεται από διεθνείς συνθήκες. Η πιο πρόσφατη από αυτές τις συνθήκες, η Συνθήκη του Μοντρέ, δεν προστατεύει μόνο με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα της Τουρκίας και ρυθμίζει τη δίοδο από τα στενά του Βοσπόρου, είναι επίσης μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία που συμπληρώνει τη Συνθήκη της Λωζάνης, δίνοντας στην Τουρκία πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επί των Στενών των Δαρδανελίων, καθώς και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Επίσης, αποτελεί το έγγραφο που θεμελιώνει την προστασία της ασφάλειας των παράκτιων χωρών και καθιστά τον Εύξεινο Πόντο θάλασσα ειρήνης».

Σύσκεψη για σήμερα το μεσημέρι έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που ανέκυψε με την ανοιχτή επιστολή 104 απόστρατων ναυάρχων.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί