Ραγδαίες εξελίξεις στην Αρμενία!!! Γιατί οι Ρώσοι άφησαν τους Τούρκους να κάνουν «παιχνίδι», vid

Σε «μικρασιατική καταστροφή» παραπέμπουν οι εικόνες...

Την έντονη αντίδραση της Μόσχας στο φόντο των εξελίξεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προκάλεσαν οι πρόσφατες κινήσεις της Αρμενίας για διαφοροποίηση της εξωτερικής της πολιτικής σε στυλ Γεωργίας, κάτι που οδήγησε την χώρα σε ήττα από τους Αζέρους και διωγμό του αρμενικού πληθυσμού από την περιοχή!

 Πιο συγκεκριμένα η Ρωσία κατηγόρησε τις αρμενικές αρχές ότι επιδιώκουν να «καταστρέψουν» τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ έκανε λόγο για «μεγάλο λάθος», εν μέσω της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για το οποίο το Γερεβάν επιρρίπτει εν μέρει την ευθύνη και στην Μόσχα.

Σε ανακοίνωση της η Μόσχα σημείωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι πως οι αρμενικές αρχές κάνουν τεράστιο λάθος επιδιώκοντας εσκεμμένα να καταστρέψουν τους ρωσοαρμενικούς δεσμούς, που είναι πολύπλευρες και εγκαθιδρύθηκαν πριν από αιώνες! Κατά αυτόν τον τρόπο κάνουν την χώρα τους όμηρο γεωπολιτικών παιχνιδιών της Δύσης. Οι τελευταίες δηλώσεις του Νικόλ Πασινιάν επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα συμπεράσματά μας που έδειχναν πως διαδικασίες, που εμπνεύστηκαν από την Δύση και υποκινήθηκαν από το Γερεβάν, καταστρέφουν την ίδια την χώρα τους και τις διμερείς μας σχέσεις».

Επιπλέον, οι Ρώσοι τονίζουν ότι με αυτό το μήνυμα ο Αρμένιος Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η Δημοκρατία ήταν συνειδητά προετοιμασμένη όλο αυτό το διάστημα να απομακρυνθεί από την Ρωσία. «Η Ρωσία παρέμεινε πάντα πιστή στις συμμαχικές της υποχρεώσεις, σεβάστηκε το αρμενικό κράτος και ποτέ δεν έδωσε στην δημοκρατία επιλογή: μαζί μας ή εναντίον μας».

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν επέπληξε έμμεσα την Μόσχα για την μη υποστήριξή της στο τελευταία γεγονότα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, χαρακτηρίζοντας «αναποτελεσματικές» τις σημερινές συμμαχίες της χώρας του, ιδίως με την Ρωσία.

Σημειώνεται πως οι αρμενικές αυτονομιστικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συμφώνησαν την περασμένη Τετάρτη να καταθέσουν τα όπλα τους μετά την αστραπιαία επίθεση του Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ κήρυξε την νίκη σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος, λέγοντας ότι η χώρα του αποκατέστησε την κυριαρχία της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «πηγή περηφάνιας» και πως η νίκη των Αζέρων θα φέρει την ειρήνη στην περιοχή.

Είναι προφανές πως Τούρκοι και Αζέροι εντόπισαν την προσπάθεια της αρμενικής ηγεσίας να ξεφύγει από την Ρωσία και να οδηγηθεί στην Δύση και αξιοποίησαν αστραπιαία την γεωπολιτική συγκυρία, με την Μόσχα να μην παρεμβαίνει υπέρ του Γιερεβάν, καθώς θα υποβοηθούσε έτσι μια φιλοδυτική κυβέρνηση. Έτσι το Ναγκόρνο Καραμπάχ πέρασε οριστικά και ολοκληρωτικά σε ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΧΕΡΙΑ, ενώ πριν κατοικείτο από Αρμένιους, παρά το γεγονός πως είχε αναγνωριστεί από τον Ο.Η.Ε. ως έδαφος των Αζέρων.

Ωστόσο, ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις βοηθούν στην απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Περίπου 300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα. Άλλα 800 άτομα παρέμειναν στη βάση του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος. Εκεί θα τους παρασχεθεί όλη η απαραίτητη βοήθεια, με τον αρμενικό πληθυσμό να ευχαριστεί την Μόσχα για την βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά την Αρμενία, ο λαός διαδηλώνει γιατί βλέπει πως η ηγεσία της χώρας οδήγησε το Ναγκόρνο Καραμπάχ στα χέρια των Αζέρων με την φιλοδυτική πολιτική της. Τουλάχιστον 142 άτομα συνελήφθησαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν την Δευτέρα!

Οι σκηνές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θυμίζουν την Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για εθνοκάθαρση! Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Αρμενία από τον θύλακα, ο οποίος φιλοξενούσε την πλειοψηφία περίπου 120.000 Αρμενίων.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί