Ραγδαίες εξελίξεις και στην Ευρώπη: Η Credit Suisse ζητά στήριξη – Καμπανάκια για ΚΡΑΧ παντού

ΧΑΜΟΣ με τις τράπεζες...

Την ώρα που στις ΗΠΑ η οικονομία καταρρέει, υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις και στην Ευρώπη όσον αφορά την Credit Suisse, καθώς, σύμφωνα με τους Financial Times, ζήτησε στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Η ελβετική τράπεζα φέρεται να ζήτησε να αποσπάσει δήλωση δημόσιας στήριξης από την ελβετική Κεντρική Τράπεζα, μετά την βουτιά που σημείωσε η μετοχή της σήμερα, σε ποσοστό έως και πάνω από 29%.

Η πτώση ήρθε μετά τη δήλωση του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου της Credit Suisse ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα.

Επιπλέον, η Credit Suisse ζήτησε δημόσια στήριξη και από την Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αντίδραση από καμία από τις δύο πλευρές.

H μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση την Τετάρτη καταγράφοντας απώλειες κατά 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off. Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7 δισ. στερλίνες (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες.

Είναι προφανές πως το τραπεζικό σύστημα δοκιμάζεται, ενώ όλα συγκεντρώνονται σε μεγάλες τράπεζες, με τελικό στόχο την πλήρη συγχώνευση σε ένα κέντρο διαχείρισης, έτσι ώστε το πολίτευμα να αλλάξει στον δυτικό κόσμο…

Οι φόβοι για κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας έχουν θορυβήσει την ΕΚΤ, που θέλει να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Έτσι, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πρόσωπα με γνώση των εξελίξεων, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse.

Όπως άλλωστε αναφέρει το euronews, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές υποχωρούν, καθώς παρασύρονται από την Credit Suisse…

photo freepik

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί