Πυρηνικός «συναγερμός»! Ο Πούτιν ανακοίνωσε την παράδοση του SARMAT στον ρωσικό στρατό

«Οι απειλές της Δύσης δημιουργούν «πραγματική» απειλή πυρηνικού πολέμου», υπογράμμισε.

«Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας είναι σε πλήρη ετοιμότητα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και γνωστοποίησε πως το συγκρότημα Sarmat παραδόθηκε στα στρατεύματα, κατά την ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους, τα όπλα θα επιδειχθούν σύντομα, στέλνοντας μήνυμα στις χώρες του ΝΑΤΟ ότι με την πράξεις τους διακινδυνεύουν πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Το “Sarmat” είναι ένα στρατηγικό πυραυλικό σύστημα με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο βαριάς κλάσης! Tο βάρος ενός τέτοιου πυραύλου ξεπερνά τους 200 τόνους. Το συγκρότημα προορίζεται να αντικαταστήσει τους πυραύλους Voyevoda που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις.

Ο νέος πύραυλος είναι ικανός να επιτεθεί σε στόχους τόσο μέσω του Βόρειου όσο και του Νότιου πόλου. Ο πύραυλος έχει νέο εξοπλισμό μάχης, καθώς και αυξημένη ικανότητα να ξεπερνά τις πυραυλικές άμυνες. Η πρώτη εκτόξευση του Sarmat στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος δοκιμών πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2022.

Το Sarmat ICBM ζυγίζει 100 τόνους (για σύγκριση, το αμερικανικής κατασκευής LGM-30 Minuteman είναι 35 τόνοι) με εμβέλεια 18.000 km (11184 mi) Αυτό του επιτρέπει να μεταφέρει περίπου 15 κεφαλές, έως και 750kt. (Η βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στην Χιροσίμα ήταν 15 kt.)

Αυτό θα ήταν αρκετό για να εξαφανίσει μια χώρα στο μέγεθος της Γαλλίας.

Μπορεί επίσης να μεταφέρει υπερηχητικούς πυραύλους, καθιστώντας τα περισσότερα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας αναποτελεσματικά.

«Oι κυβερνώντες ελίτ της Δύσης είναι ανοιχτά εχθρικές κατά της Ρωσίας, λαχταρούν την στρατηγική ήττα της χώρας. Οι απειλές της Δύσης δημιουργούν «πραγματική» απειλή πυρηνικού πολέμου», είπε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος και ως εκ τούτου υπογράμμισε πως «Η ενότητα της Ρωσίας είναι μια κολοσσιαία δύναμη».

Ο ίδιος στη συνέχεια τόνισε ότι η μοίρα οποιασδήποτε χώρας που θα επιτεθεί στη Ρωσία θα είναι «πολύ πιο τραγική» από οτιδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει η Ρωσία. «Πρέπει να καταλάβουν ότι διαθέτουμε επίσης όπλα, όπλα που θα μπορούσαν να τους νικήσουν στο δικό τους έδαφος», είπε , προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να «προκαλέσει τη χρήση πυρηνικών όπλων».
«Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;» αναρωτήθηκε.

Επιπλέον, ο Πούτιν δήλωσε στην ομιλία του ότι οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας είναι πλήρως επιχειρησιακές. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην ομιλία του το 2018 και δήλωσε ότι «ό,τι είχε προγραμματιστεί στον τομέα των εξοπλισμών έχει γίνει».

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις αναφορές ότι η Μόσχα προετοιμάζεται να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο διάστημα ως «αβάσιμους ισχυρισμούς». 

Πρόσθεσε ότι ο υπερηχητικός πύραυλος Kinschal θα χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία «με υψηλή απόδοση». Ο υπερηχητικός πύραυλος Zirkon έχει επίσης ήδη χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, ολοκληρώνονται οι δοκιμές στον πύραυλο κρουζ Burevestnik και στο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα Poseidon.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί