• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρωτοφανής εκτίναξη της ύφεσης στη Βρετανία – Φόβοι για ραγδαία αύξηση της ανεργίας

Πρωτοφανής εκτίναξη της ύφεσης στη Βρετανία – Φόβοι για ραγδαία αύξηση της ανεργίας

Η πανδημία έφερε τεράστιο πλήγμα στη βρετανική οικονομία, με μεγαλύτερη μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος σε σχέση με τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Το τρίμηνο lockdown κατά τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο, όπου έκλεισαν επιχειρήσεις και καταστήματα και οι μετακινήσεις των πολιτών περιορίστηκαν δραματικά, οδήγησε στη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της.

Μπορεί τον Ιούνιο να καταγράφηκε ανάκαμψη, αλλά τα νούμερα στην απασχόληση είναι τρομακτικά.

Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο ήταν αυτοί της εστίασης, των ξενοδοχείων και της ψυχαγωγίας, όπως άλλωστε και στις περισσότερες χώρες. Αναλυτικότερα, πτώση 84,& κατέγραψε ο κλάδος της εστίασης, των εστιατορίων και των μπαρ, και κατά 63% μειώθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οι λιανικές πωλήσεις.

Μια «ανάσα» ανάκαμψης που σημειώθηκε τον Ιούνιο, οπότε το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,7% σε σύγκριση με τον Μάιο, δεν ήταν αρκετό να διαψεύσει τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο, έχουν εξαφανιστεί 730.000 θέσεις εργασίας από τα μισθολόγια των εταιρειών, με τους νεότερους και τους μεγαλύτερους σε ηλικία να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης στην απασχόληση.

Η πανδημία οδήγησε και σειώσεις μισθών, με τα bonus να μειώνονται κατά 1,2% και τον κανονικό μισθό κατά 0,2%, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εργάζονταν με συμβόλαια μηδενικού ωραρίου αυξήθηκε κατά 156.000 ή κατά 17,4%, αγγίζοντας συνολικά το 1,05 εκατομμύρια.

Οι βρετανικές επιχειρήσεις ασκούν μεγάλες πιέσεις στον πρωθυπουργό της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης των μισθών των υπαλλήλων τους και να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ μιλώντας στο BBC, «Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει κάτι χωρίς προηγούμενο», ενώ χαρακτήρισε την περίοδο αυτή «πολύ δύσκολη και αβέβαιη εποχή», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Επιπλέον, προειδοποίησε πως πολλοί άνθρωποι είναι πιθανόν να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους τους επόμενους μήνες, κάνοντας λόγο για αύξηση της ανεργίας μέχρι το τέλος του χρόνου, με την απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί και να εκτιναχθεί πριν από τα Χριστούγεννα στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1980.


photo pexels