• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρωθυπουργός ποιας ευρωπαϊκής χώρας ζητά έγκριση του Sputnik V ανεξαρτήτως της απόφασης του ΕΜΑ

Πρωθυπουργός ποιας ευρωπαϊκής χώρας ζητά έγκριση του Sputnik V ανεξαρτήτως της απόφασης του ΕΜΑ

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Igor Matovic κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να επισπεύσει τις διαδικασίες εμβολιασμού κατά του κορονοϊού με την αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Όπως τόνισε, ο εθνικός φορέας φαρμάκων δίνει συχνά το «πράσινο φως» σε φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), αλλά τα πολιτικά εμπόδια έχουν προκύψει μόνο για την περίπτωση του ρωσικού εμβολίου.

Την Πέμπτη, το υπουργικό συμβούλιο της Σλοβακίας συζήτησε σχετικά με την αγορά του Sputnik V, αλλά η απόφαση βρέθηκε μπροστά σε μπλόκο από την αναπληρωτή πρωθυπουργό Veronika Remisova, η οποία είναι επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κόμματος «For the People». Η Remisova κάλεσε τους συναδέλφους της να περιμένουν μία πιθανή έγκριση του εμβολίου από τον EMA.


Ο υπουργός Υγείας Marek Krajci μπορεί να αποφασίσει άμεσα την έγκριση του εμβολίου –χωρίς την έγκριση του EMA–, αλλά θέλησε να έχει τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου.

«Γατί δεν αφήνετε τον κόσμο να αποφασίσει ελεύθερα εάν εμπιστεύονται το εμβόλιο που θεωρείται ασφαλές στην Ουγγαρία, το Σαν Μαρίνο, το Ντουμπάι, το Μπαχρέιν κ.λπ.;» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως μέχρι να εγκρίνει ο EMA το ρωσικό εμβόλιο, μπορεί να έχουν πωληθεί τα αποθέματα του εμβολίου και η χώρα θα πρέπει να στηριχτεί μόνο στα εμβόλια που θα έρθουν, με μεγάλες καθυστερήσεις, από την Ε.Ε.

«Όπως φαίνεται, κάποιος θέλει να υποφέρουμε από το lockdown και να χάνουμε αδίκως ζωές για εβδομάδες, μήνες» κατήγγειλε ο ίδιος.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε προτείνει να εγκαταλειφθεί η γεωπολιτική προσέγγιση όσον αφορά στο εμβόλιο και να δοθεί έμφαση στην ανθρώπινη ζωή.

Σημειώνεται πως το ρωσικό εμβόλιο έχει λάβει έγκριση χρήσης σε περισσότερες από 30 χώρες.

(sputniknews)