Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν τόνισε σήμερα πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση του νέου Συντάγματος, το οποίο ζητούσε επίμονα το Αζερμπαϊτζάν και θα μπορούσε να διευκολύνει τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Η έγκριση του νέου Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος είναι απαραίτητη», είπε ο Πασινιάν, υπογραμμίζοντας πως επί του παρόντος το σχέδιο στερείται νομιμότητας.
Ύστερα από τρεις δεκαετίες συγκρούσεων, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Το Μπακού υποστηρίζει ότι στο Σύνταγμα της Αρμενίας εγείρονται αξιώσεις που αφορούν την επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, κάτι που το Γερεβάν αρνείται.
Οι δύο χώρες έχουν αναμετρηθεί σε πολέμους για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή που ανακατέλαβε πλήρως το Αζερμπαϊτζάν κατά την αστραπιαία επίθεση που εξαπέλυσε τον Σεπτέμβριο του 2023, υποχρεώνοντας περίπου 100.000 Αρμένιους να εγκαταλείψουν τον θύλακα.
Παρότι έκτοτε οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει δημοσίως πως επιθυμούν την υπογραφή συνθήκης για τον τερματισμό της σύγκρουσης, οι συνομιλίες δεν έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής. Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις και τα σύνορα που μοιράζονται (μήκους περίπου 1.000 χλμ) παραμένουν κλειστά και σιδερόφρακτα.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ελευθέρα πάλη: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Κουγιουμτσίδης
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια λίστα με ψώνια 3.500 ετών σε μια απροσδόκητη ανακάλυψη
- Έλον Μασκ εναντίον Βρετανίας! Θα γίνει κάτι στους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων;
- Συναγερμός στην Ινδία για την αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο – 17 νεκροί
- «Αθήνα χωρίς Αυτοκίνητο»: Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου
- Στο Ντουμπάι οι γυναίκες νοιώθουν ασφαλείς να κυκλοφορούν μόνες τους το βράδυ, στη Δύση; vid
- Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν σε αποστολές πάνω από την Πολωνία
- Οι οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις με τις καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες – Εκτός λίστας η Ελλάδα
- Σχέδιο δέκα ημερών για την ευλογιά των προβάτων στην Ελλάδα – Τι συζητήθηκε
- Στη φυλακή ο 42χρονος που κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό
Κύρια Θέματα

















