Προς ολοκλήρωση τραπεζικής ένωσης η Ευρωπαϊκή Ένωση- Οι φόβοι και οι προειδοποιήσεις Σταϊκούρα

Θέματα που εκτείνονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, έως το ψηφιακό ευρώ και τη διαφάνεια λειτουργίας του Eurogroup, εξετάστηκαν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ατζέντα των συνεδριάσεων αφορούσε στην οικονομική κατάσταση και στις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην τραπεζική ένωση, στην ένωση των κεφαλαιαγορών και στην προετοιμασία του ευρώ ως ψηφιακού νομίσματος.

Για πολύ παραγωγική συνάντηση έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόνοχου, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. Εξετάστηκε ο διεθνής ρόλος του ευρώ και η πρόοδος ως προς την τραπεζική ένωση και την εγγύηση καταθέσεων (EDIS), μεταξύ άλλων.

Μετά την ενημέρωση που είχαν από την ομάδα υψηλού επιπέδου για την πρόοδο στην τραπεζική ένωση και το EDIS, και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρό της Τουόμας Σαρανχέιμο, οι Υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να καταρτίσουν οδικό χάρτη για την προώθηση των επιμέρους χαρακτηριστικών του συστήματος.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, σε συνάρτηση με την παρουσία της ευρωομάδας στις εαρινές διασκέψεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, μετέφερε μήνυμα αισιοδοξίας για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας, αναφερόμενος στην πρόοδο των εμβολιασμών, αλλά και τις επιπτώσεις των πρόσθετων πακέτων δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας ανά τα κράτη μέλη.

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται το μέγεθος της όλης πρόκλησης και παρέπεμψε σε περαιτέρω συζητήσεις για τη δημοσιονομική θέση της ΕΕ το Μάιο (μετά τις επικείμενες εαρινές προβλέψεις).

«Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο εργασίας, ώστε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την τραπεζική ένωση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ τόνισε ότι απομένει η καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων.

Ο Πάσκαλ Ντόναχιου σημείωσε την πρόοδο στις συζητήσεις για τα πλαίσια αφερεγγυότητας των κρατών μελών και το λεγόμενο “ψηφιακό ευρώ”, μετά και τις σχετικές εισηγήσεις της ΕΚΤ, που στο μέλλον θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στον τρόπο διεξαγωγής συναλλαγών και τη χρήση των μετρητών.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Τζεντιλόνι κατέστησε σαφές ότι απαιτείται άμεσα πρόοδος στην τραπεζική ένωση, σε όλα της τα συστατικά, δηλώνοντας ότι συμμερίζεται την αισιοδοξία του Προέδρου Ντόνοχου. Παρομοίως αναφέρθηκε στη συζήτηση και την πρόοδο για την σύγκλιση των προγραμμάτων αφερεγγυότητας των κρατών μελών και την λεπτομερή εξέταση της πρότασης της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ – η οποία απαιτεί ακόμα σημαντικές συζητήσεις, ώστε να καταστεί σαφές το τι είδους οφέλη μπορούν να προκύψουν για την οικονομία.

Και ο επικεφαλής του ΕSM επέμεινε στην ανάγκη για πρόοδο στα σημεία που λείπουν από την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, χαιρετίζοντας την συμφωνία επί του προγράμματος εργασιών που ενέκριναν οι Υπουργοί Οικονομικών.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ χαιρέτισε και το γεγονός ότι οι αγορές αναμένουν σημαντική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών και απέρριψε τις κατηγορίες ότι η ΕΕ βρίσκεται πίσω σε δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας και σε επίπεδο αναμενόμενης ανάκαμψης.

Η προειδοποίηση και η ανησυχία του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών

Στην επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και της ταχύτερης δυνατής εκταμίευσης των πόρων του, εστίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τοποθέτησή του στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Ενδεχόμενες καθυστερήσεις – προειδοποίησε – θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη και παράλληλα θα στείλουν αρνητικό σήμα ως προς τις ικανότητες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις τρέχουσες προκλήσεις.

Οι ανησυχίες του Έλληνα υπουργού δεν είναι παράλογες αφού η Ευρώπη για ακόμα μια φορά φαίνεται να μην μπορεί να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις στις διαδικασίες, μετά το μπλοκάρισμα από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά και τις αργές διαδικασίες στα Εθνικά Κοινοβούλια που βάζουν εμπόδια στην εκταμίευση των οικονομικών πόρων που έχουν μεγάλη ανάγκη οι χώρες λόγω της κρίσης.

Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ταχύτητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, έχοντας προχωρήσει σημαντικά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές σχέδιο, όπως το χαρακτήρισε.

Η θέση της χώρας μας στην τραπεζική ένωση

Για την τραπεζική ένωση, ο κ. Σταϊκούρας ανέδειξε την καθοριστική σημασία που έχει η ενδυνάμωση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μέσω της επιτάχυνσης της τραπεζικής ένωσης. Πρόκειται, είπε, για ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα, που θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε, η πανδημία και οι κίνδυνοι που αυτή έχει δημιουργήσει για τον τραπεζικό τομέα, υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για κοινή προστασία των καταθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων (EDIS), θα διαμόρφωνε ένα πολύ πιο ισχυρό και αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων, κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Πως βλέπουμε ως χώρα το ψηφιακό ευρώ

Για την ενδεχόμενη κυκλοφορία ψηφιακού ευρώ, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι αυτή μπορεί να αποφέρει οφέλη, αλλά ενέχει και προκλήσεις. Γι’ αυτό, η θέση της Ελλάδας είναι ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό του εγχειρήματος και πως πιθανή ψηφιοποίηση του ευρώ θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ε.Ε. και να διατηρεί την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το Eurogroup εξέτασε και το ζήτημα της διαφάνειας του οργάνου και όπως δήλωσε ο Πρόεδρός του οι Υπουργοί καταγράφουν ότι το επίπεδο διαφάνειας είναι σαφώς συγκρίσιμο με αυτό των άλλων οργανισμών και έχουν εκτελεστεί βελτιώσεις σε σχέση με την πρόσβαση σε έγγραφα και την δημοσίευση του προγράμματος εργασιών και των σημείων ημερήσιας διάταξης.

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί