Ο Χαμίντ Καρζάι, ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν (2002-2014), παρότρυνε χθες Κυριακή το καθεστώς των Ταλιμπάν να επιτρέψουν στα κορίτσια και στις νέες να επιστρέψουν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 105 ετών από την απόκτηση της ανεξαρτησίας της χώρας της Ασίας.
Ο κ. Καρζάι, 66 ετών, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των γυναικών και της συμμετοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, καλώντας παράλληλα όλους τους Αφγανούς να συνεργαστούν για να ξεπεραστεί η φτώχεια, να αποκτηθεί γνώση και να σημειωθεί πρόοδος στη χώρα.
Σύμφωνα με δεδομένα της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Επιμορφωτικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), οι Ταλιμπάν στερούν «εσκεμμένα» από 1,4 εκατ. κορίτσια και γυναίκες τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν επέβαλαν στη χώρα τη δική τους ακραιφνή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, της σαρίας, πολλαπλασιάζοντας τα μέτρα που σκοτώνουν τις ελευθερίες των γυναικών. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την πολιτική τους «απαρτχάιντ του φύλου». Στα κορίτσια και στις γυναίκες απαγορεύθηκε η εκπαίδευση πέραν του πρωτοβάθμιου σχολείου. Πάντως, σε κάποιες περιοχές της χώρας, κορίτσια και γυναίκες επιτρέπεται ακόμη να πηγαίνουν σε ιεροδιδασκαλεία, σχολές μαιευτικής και νοσηλευτικής.
Εν μέρει εξαιτίας αυτής της πολιτικής του, το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν αναγνωρίζεται από καμιά κυβέρνηση παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Το Αφγανιστάν απέκτησε την ανεξαρτησία του τον Αύγουστο του 1919, μετά την υπογραφή της αγγλοαφγανικής συνθήκης, που τερμάτισε τον βρετανικό έλεγχο των υποθέσεων της χώρας.
Χθες η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν οργάνωσε ειδική εκδήλωση για την ημέρα της ανεξαρτησίας στην Καμπούλ.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Πολωνία ανοίγει και πάλι τις συνοριακές διελεύσεις με την Λευκορωσία
- Δυτική όχθη: Ποιό σημαντικό πέρασμα κλείνει από αύριο ο ισραηλινός στρατός
- Σύνοδος ΟΗΕ: Πρόλαβαν στο «παρά 5» δίκτυο που θα «παρέλυε» τη Νέα Υόρκη – ΦΩΤΟ
- Σπουδαία ανακάλυψη σε αρχαία πόλη του Πόντου: Βρέθηκε “Χαμένος Ναός” 2.600 ετών, χτισμένος από ηφαιστειακή πέτρα
- Σοκαριστικό ατύχημα στην Κίνα: Άνδρας έπεσε πάνω σε φανάρι που του “κόλλησε” στο κεφάλι, vid
- Γ.Γ. ΝΑΤΟ για κατάρριψη ρωσικών μαχητικών: «Θα το κάνουμε αν κριθεί αναγκαίο», video
- Ειδικός μηχανισμός στον εγκέφαλο επισκευάζει το σώμα τις ώρες που κοιμόμαστε – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη
- Σουφλί: Με ελαφρά τραύματα γλίτωσε ο οδηγός του οχήματος που παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία
- Μετά τις προβοκάτσιες, το ΝΑΤΟ απειλεί τον Πούτιν με το Άρθρο 5
- Οι Νορβηγοί… «θυμήθηκαν» πως η Ρωσία έχει παραβιάσει τρεις φορές τον εναέριο χώρο τους το 2025
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΟΡΜΟΣ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΥΠΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ
