Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε από το Κιριάτ Γκατ του νοτίου Ισραήλ ότι οι Ισραηλινοί πρέπει να αισθάνονται «άνετα» με τα μέλη της διεθνούς δύναμης που θα δημιουργηθεί για την εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
«Υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν προτείνει να συμμετάσχουν (…), θα πρέπει να είναι πρόσωπα ή χώρες με τις οποίες το Ισραήλ αισθάνεται άνετα», δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο από το Στρατιωτικο-Πολιτικό Συντονιστικό Κέντρο, όργανο επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός που τελεί υπό αμερικανική εποπτεία.
Οι επόμενες φάσεις του «σχεδίου Τραμπ» προβλέπουν νέα αναδίπλωση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, τον αφοπλισμό της Χαμάς, την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης ασφαλείας και την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιές ακριβώς θα είναι οι χώρες που θα συμμετάσχουν στις λεγόμενες «πολυεθνικές δυνάμεις ασφαλείας». Η Τουρκία έχει… «αυτοπροταθεί» από τον ίδιο τον Ερντογάν.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι «αμφιβάλλει» πως το Ισραήλ θα προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, υποτιμώντας τη σημασία της ψηφοφορίας αυτήν την εβδομάδα στην Κνεσέτ επί δύο νομοσχεδίων προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Αρκεί να πούμε ότι πιστεύουμε πως αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Συντονιστικό Κέντρο. «Σε νομοθετικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για να μπορέσει να συμβεί αυτό. Αλλά αυτό θα απειλούσε επίσης όλη αυτή τη διαδικασία» για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, είπε.
Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε επίσης ότι πολλές χώρες είναι έτοιμες να αποκαταστήσουν σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά αυτή η απόφαση εξαρτάται από μία ευρύτερη περιφερειακή συμφωνία.
Ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα θα ενθάρρυνε περισσότερες χώρες να ενταχθούν στις συμφωνίες του Αβραάμ, βάσει των οποίων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ από το 2020, είπε.
«Είναι πολλές οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν σε αυτές τις συμφωνίες».
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κ. Κυρανάκης για το SMS του υπ. Μεταφορών: “Δεν έγινε καμία ανάθεση, δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ”
- Κηδεία Διονύση Σαββόπουλου: Τον αποχαιρέτησαν με τη “Συννεφούλα” και το”Ας κρατήσουν οι χοροί”
- Χειροπέδες σε δύο άτομα για κλοπές και διαρρήξεις σε περιοχές της Πέλλας
- Μητσοτάκης στον επικήδειο για τον Σαββόπουλο: Υπήρξες χρονογράφος του νεοελληνικού ταξιδιού
- Το ΒΙΝΤΕΟ από Γερμανία που δείχνει ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για την Ευρώπη
- Έλον Μασκ: Χρειάζονται ριζικές αλλαγές, αλλιώς η Ευρώπη θα καταρρεύσει
- ΗΠΑ: Οι εποικοδομητικές συνομιλίες με την Κίνα για το εμπόριο θα επαναληφθούν αύριο
- Β. Κικίλιας: 85 χρόνια μετά το «Όχι» θλίβομαι γι’ αυτά που συμβαίνουν με το μνημείο του Άγνώστου Στρατιώτη
- Έπος! Ποδοσφαιριστής πέταξε τη βέρα του στα… αζήτητα για να μπει στο γήπεδο, vid
- Super League: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων της ΑΕΛ για τον αγώνα με τον Πανσερραϊκό
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΑΙΡΟΣ
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
ΟΙΚΟΔΟΜΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ









