• Αρχική
  • Άρθρα
  • Προειδοποίηση Σίσι: Θα υπάρξει “αδιανόητη αστάθεια” αν αγγίξει κανείς το νερό της Αιγύπτου!

Προειδοποίηση Σίσι: Θα υπάρξει “αδιανόητη αστάθεια” αν αγγίξει κανείς το νερό της Αιγύπτου!

al sisi
Οι δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου για το αμφιλεγόμενο φράγμα που κατασκευάζει η Αιθιοπία στον Νείλο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι προειδοποίησε σήμερα ότι η περιοχή που περιβάλλει την Αίγυπτο θα γνωρίσει “αδιανόητη αστάθεια” εάν το φράγμα που κατασκευάζει η Αιθιοπία στον Νείλο απειλήσει “μια σταγόνα νερού” της Αιγύπτου.

“Κανείς δεν μπορεί να πάρει μια σταγόνα νερού από την Αίγυπτο, αλλιώς η περιοχή θα γνωρίσει αδιανόητη αστάθεια”, δήλωσε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στην Ισμαηλία, όταν ρωτήθηκε γι αυτό το μεγάλο αμφιλεγόμενο φράγμα.

“Κανείς δεν πρέπει να φανταστεί ότι απέχει πολύ από την Αίγυπτο”, πρόσθεσε ο Σίσι, υπογραμμίζοντας ότι το μερίδιο των υδάτων του Νείλου που αναλογεί στην Αίγυπτο είναι “κόκκινη γραμμή”.

Η Αιθιοπία δηλώνει ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φράγμα θα είναι ζωτικής σημασίας για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια των 110 εκατομμυρίων κατοίκων της. Ωστόσο η Αίγυπτος, που εξαρτάται από τον Νείλο για το 97% της άρδευσής της και του πόσιμου νερού της, το θεωρεί απειλή για την προμήθειά της με νερό.

Από την πλευρά του, το Σουδάν φοβάται μήπως τα δικά του φράγματα πάθουν ζημιά, εάν η Αιθιοπία προχωρήσει στην πλήρωση του ταμιευτήρα του Φράγματος “Μεγάλη Αιθιοπική Αναγέννηση” (Grand Ethiopian Renaissance Dam, GERD) πριν επιτευχθεί μια συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ‘Αμπι ‘Αχμεντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αιθιοπία “δεν έχει πρόθεση” να κάνει την Αίγυπτο να υποφέρει με το φράγμα της.

“Αυτό που θέλω να πω στους αδελφούς μας που ζουν από την άλλη πλευρά (στην Αίγυπτο και στο Σουδάν) να καταλάβουν είναι ότι δεν θέλουμε να ζούμε μέσα στο σκοτάδι. Χρειαζόμαστε μια λάμπα”.

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Αντίς Αμπέμπα σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ντίνα Μούφτι δήλωσε ότι η Αιθιοπία παραμένει υπέρ των τριμερών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση.

“Η Αιθιοπία πιστεύει ότι τα αφρικανικά προβλήματα μπορούν να επιλύονται από τους ίδιους του Αφρικανούς. Σεβόμαστε την αφρικανική σοφία και τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, που ελπίζουμε ότι θα πετύχουν”,

Ο Σίσι διευκρίνισε ωστόσο ότι ο ίδιος “δεν απειλεί” και ότι η χώρα του “ουδέποτε απείλησε”.

“Αλλά η αντίδρασή μας στην περίπτωση που θιγεί η δική μας πλευρά των νερών του Νείλου, θα πλήξει τη σταθερότητα όλης της περιοχής”, δήλωσε.

Η Αίγυπτος και το Σουδάν κάλεσαν την Αιθιοπία να μην γεμίσει τον ταμιευτήρα του φράγματος πριν από την υπογραφή συμφωνίας.

Το θέμα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων σχεδόν επί μια δεκαετία χωρίς να έχει βρεθεί καμιά συμφωνία.

“Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και ελπίζω να καταλήξουμε σε μια δεσμευτική νομική συμφωνία”, δήλωσε ο Σίσι.

photo video screenshot

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.