Πρόεδρος Βραζιλίας – Λούλα για αποτέλεσμα γαλλικών εκλογών: Χαιρετίζει τη νίκη «εναντίον του εξτρεμισμού»

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα χαιρέτισε χθες Κυριακή τον θρίαμβο «έναντι του εξτρεμισμού» και την «ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων» στη Γαλλία, αφού η αριστερά απέτρεψε την επικράτηση της άκρας δεξιάς στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«(Είμαι) πολύ ευτυχής για αυτή την επίδειξη του μεγαλείου και της ωριμότητας των πολιτικών δυνάμεων της Γαλλίας, που ενώθηκαν εναντίον του εξτρεμισμού», σχολίασε ο βετεράνος της βραζιλιάνικης πολιτικής μέσω X.

Ο Λούλα, ο οποίος κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003 ως το 2010 προτού επιστρέψει στην εξουσία το 2023, εκτίμησε πως το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Γαλλία, όπως και η νίκη των Εργατικών στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, «ενισχύει τη σημασία του διαλόγου μεταξύ προοδευτικών τμημάτων για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Οι εξελίξεις αυτές «πρέπει να αποτελέσουν έμπνευση γα τη νότια Αμερική», πρόσθεσε.

Η συμμαχία της αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Nouveau Front Populaire, NFP) απέσπασε από την άκρα δεξιά τη νίκη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, ωστόσο η χώρα εισέρχεται σε περίοδο αβεβαιότητας ως προς τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, καθώς καμιά πολιτική παράταξη δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Στη Βρετανία, οι Εργατικοί έβαλαν τέλος σε 14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς, καταλαμβάνοντας 412 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων και 33,7% των ψήφων, ξεπερνώντας έτσι το όριο των 326 εδρών κι εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία.

Την Παρασκευή, ο Λούλα συνεχάρη τον νέο βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. «Μπορείτε να υπολογίζετε στη Βραζιλία για να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημοκρατία», τόνισε.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί