Πρόεδρος Βενεζουέλας: Η Γουιάνα δρα «υπό τις εντολές των γκρίνγκος»

Ο πρόεδρος της Γουιάνας, ο Ιρφάν Αλί, αντάλλαξε απόψεις χθες Τρίτη για την «περιφερειακή ασφάλεια» με ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, που επισκέφθηκε την Τζόρτζταουν με φόντο την κρίση με τη Βενεζουέλα για την Εσεκίμπο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε «σε πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ειδικά την περιφερειακή ασφάλεια, τη διατροφική ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή (…) την επιτήρηση (της διακίνησης) ναρκωτικών και τη διαχείριση καταστροφών», ανέφερε ο κ. Αλί μέσω Facebook έπειτα από τη συνάντησή του με τον βοηθό υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου, τον Ντάνιελ Έρικσον.

Χωρίς να αναφερθεί ρητώς στην επίσκεψη του κ. Έρικσον, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε προχθές Δευτέρα τη γειτονική χώρα πως δρα «υπό τις εντολές των γκρίνγκος».

Ο κ. Έρικσον συναντήθηκε επίσης με την Κάρλα Μπάρετ, τη γενική γραμματέα της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM), η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Τζόρτζταουν, γνωστοποίησε η αμερικανική πρεσβεία μέσω X (του πρώην Twitter).

Η επίσκεψη του κ. Έρικσον καταγράφτηκε έναν μήνα μετά τα στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ στη μικρή αγγλόφωνη χώρα του βορειοανατολικού τμήματος της νότιας Αμερικής. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαρακτήρισε «πρόκληση» τα γυμνάσια αυτά.

Κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής των προέδρων των δυο κρατών τη 14η Δεκεμβρίου, ο Νικολάς Μαδούρο και ο Ιρφάν Αλί δεσμεύθηκαν ότι οι δυο χώρες δεν θα χρησιμοποιήσουν βία η μια εναντίον της άλλης και ότι δεν θα επιδοθούν σε ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση.

Όμως η άφιξη στα τέλη Δεκεμβρίου βρετανικού πολεμικού πλοίου για «γυμνάσια ρουτίνας» στη Γουιάνα εξώθησε τη Βενεζουέλα να διεξαγάγει στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα, με τη συμμετοχή 5.000 και πλέον ανδρών των ενόπλων δυνάμεων της.

Η ένταση ανάμεσα στο Καράκας και την Τζόρτζταουν ανέβηκε από τον Σεπτέμβριο, όταν η Γουιάνα κήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου. Την 3η Δεκεμβρίου, διεξήχθη σε αντίδραση στη Βενεζουέλα δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Εσεκίμπο, που έχει έκταση 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους.

Κάπου 125.000 άνθρωποι, ή περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Γουιάνας, ζουν στην Εσεκίμπο, η οποία αποτελεί τα δυο τρίτα της επιφάνειας της χώρας.

Η Βενεζουέλα λέει πως το φυσικό σύνορο των δυο χωρών θα έπρεπε να είναι ο ποταμός Εσεκίμπο, όπως το 1777, την περίοδο της επικυριαρχίας της πάλαι ποτέ ισπανικής αυτοκρατορίας. Η Γουιάνα αντιτείνει πως τα σύνορα, η χάραξη των οποίων ανάγεται στην περίοδο της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας, χαράχθηκαν το 1899 με απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου του Παρισιού. Υπέρ της θέσης αυτής συνηγορεί επίσης το Λονδίνο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί