Πρόεδρος Παναμά: Οι μετανάστες που μπαίνουν στη ζούγκλα θα επαναπροωθούνται

Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Παναμά, ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, δεσμεύτηκε χθες Πέμπτη

πως θα επαναπροωθεί μετανάστες που διασχίζουν τη ζούγκλα Νταριέν όπου εισέρχονται από τη γειτονική Κολομβία, κινούμενοι προς βορρά, με την ελπίδα να φθάσουν τελικά στις ΗΠΑ.

«Θα αρχίσουμε, με διεθνή βοήθεια, διαδικασία επαναπατρισμών, τηρώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλων όσοι βρίσκονται εκεί», είπε ο κ. Μουλίνο, ο οποίος την Κυριακή εξελέγη αρχηγός του κράτους στη χώρα, τμήμα της λεγόμενης κεντροαμερικανικής μεταναστευτικής οδού.

Τη 16η Απριλίου, υποσχόταν να «κλείσει» τη ζούγκλα του Νταριέν, που έχει έκταση 5,75 εκατ. στρεμμάτων και μήκος 266 χιλιομέτρων κι αποτελεί φυσικό σύνορο του Παναμά και της Κολομβίας, ώστε να μην εισέρχονται πλέον μετανάστες.

Πάνω από 520.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους υπήκοοι Βενεζουέλας, διέσχισαν την αφιλόξενη και γεμάτη κινδύνους ζούγκλα αυτή το 2023. Επρόκειτο για αριθμό άνευ προηγουμένου. Το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, ο αριθμός των μεταναστών που μπήκαν παράτυπα στον Παναμά υπολογίζεται πως ανήλθε σε 110.000, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.

«Αυτοί εκεί κάτω (σ.σ. στη Λατινική Αμερική), αυτοί που θέλουν να έρθουν, ας γνωρίζουν τούτο, όποιον βρίσκουμε εδώ θα τον στέλνουμε πίσω στη χώρα καταγωγής του», είπε ο κ. Μουλίνο, δικηγόρος 64 ετών, που αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία την 1η Ιουλίου.

«Η Νταριέν μας δεν είναι κέντρο διερχομένων, όχι κύριε, είναι τα σύνορά μας», πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί