πως θα επαναπροωθεί μετανάστες που διασχίζουν τη ζούγκλα Νταριέν όπου εισέρχονται από τη γειτονική Κολομβία, κινούμενοι προς βορρά, με την ελπίδα να φθάσουν τελικά στις ΗΠΑ.
«Θα αρχίσουμε, με διεθνή βοήθεια, διαδικασία επαναπατρισμών, τηρώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλων όσοι βρίσκονται εκεί», είπε ο κ. Μουλίνο, ο οποίος την Κυριακή εξελέγη αρχηγός του κράτους στη χώρα, τμήμα της λεγόμενης κεντροαμερικανικής μεταναστευτικής οδού.
Τη 16η Απριλίου, υποσχόταν να «κλείσει» τη ζούγκλα του Νταριέν, που έχει έκταση 5,75 εκατ. στρεμμάτων και μήκος 266 χιλιομέτρων κι αποτελεί φυσικό σύνορο του Παναμά και της Κολομβίας, ώστε να μην εισέρχονται πλέον μετανάστες.
Πάνω από 520.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους υπήκοοι Βενεζουέλας, διέσχισαν την αφιλόξενη και γεμάτη κινδύνους ζούγκλα αυτή το 2023. Επρόκειτο για αριθμό άνευ προηγουμένου. Το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, ο αριθμός των μεταναστών που μπήκαν παράτυπα στον Παναμά υπολογίζεται πως ανήλθε σε 110.000, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.
«Αυτοί εκεί κάτω (σ.σ. στη Λατινική Αμερική), αυτοί που θέλουν να έρθουν, ας γνωρίζουν τούτο, όποιον βρίσκουμε εδώ θα τον στέλνουμε πίσω στη χώρα καταγωγής του», είπε ο κ. Μουλίνο, δικηγόρος 64 ετών, που αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία την 1η Ιουλίου.
«Η Νταριέν μας δεν είναι κέντρο διερχομένων, όχι κύριε, είναι τα σύνορά μας», πρόσθεσε.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καλαφάτης: Συνδέουμε την επιχειρηματικότητα με τις απαιτήσεις της πραγματικής οικονομίας και της βιομηχανίας
- Λάρισα: Η δίκη για το βιντεοληπτικό υλικό των Τεμπών διακόπηκε για τις 30 Οκτωβρίου
- Κίνδυνος λαίλαπας με τους Τόμαχοκ! Ισχυρισμοί «φωτιά» της Ζαχάροβα
- Halloween: Ο ανατριχιαστικός λόγος που πόλη της Καταλονίας απαγόρευσε την υιοθεσία μαύρων γάτων
- Πρότεινε στην ανήλικη φίλη της κόρης του να της γνωρίσει άντρα 19 χρόνια μεγαλύτερό της – Στη φυλακή ο 57χρονος
- Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο έδωσε εντολή για στρατιωτικά γυμνάσια ως απάντηση στις ΗΠΑ
- Θεσσαλονίκη: Μήνυση για σωματικές βλάβες κατάθεσε 82χρονος σε βάρος 55χρονου
- Θεσσαλονίκη: Μεγάλη ζήτηση από Ελλάδα και εξωτερικό για συμμετοχή στην 31η «Agrotica» (29/1-1/2-2026)
- Ινδονησία: Δεξαμενόπλοιο έπιασε φωτιά κατά την επισκευή του – Τουλάχιστον δέκα νεκροί
- Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι – Τι ειπώθηκε