Πρόεδρος Ισημερινού: Εξασφαλίζει την έγκριση για τα μέτρα ασφαλείας που έθεσε σε δημοψήφισμα

Όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή η εθνική εκλογική επιτροπή

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα εξασφάλισε, με βάση τα ως τώρα μερικά αποτελέσματα, την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών σε σειρά μέτρων ασφαλείας που λέει ότι θα επιτρέψουν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Τα μέτρα, ανάμεσά τους οι κοινές περιπολίες αστυνομίας-στρατού, οι εκδόσεις καταζητούμενων κακοποιών, η επιβολή πολύ βαρύτερων ποινών για «τρομοκρατία» και φόνους, μεταξύ άλλων, σκοπό έχουν να καμφθεί το κύμα βίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ενώ διεξαγόταν η ψηφοφορία, οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο διευθυντή φυλακής στη δυτική επαρχία Μαναβί και επεισόδια σε φυλακή στην επαρχία Λος Ρίος. Η SNAI, η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων, δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για τον φόνο του Κόσμε Νταμιάν Παράλες Μέρτσαν, διευθυντή της φυλακής υπ’ αρ. 4 της Μαναβί, αναφέροντας πως συνεργάζεται στην έρευνα που διενεργείται.

«Υπερασπιστήκαμε τη χώρα, τώρα έχουμε περισσότερα εργαλεία για να καταπολεμήσουμε το έγκλημα και να ξαναφέρουμε την ειρήνη στις οικογένειες στον Ισημερινό», ανέφερε ο πρόεδρος Νομπόα μέσω Instagram, πλάι σε φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται ο ίδιος, η σύζυγός του και δυο παιδιά τους.

Η αρχική, γρήγορη καταμέτρηση του εκλογικού συμβουλίου υπέδειξε πως από το 60 ως το 73% των πολιτών ενέκρινε τα μέτρα ασφαλείας — ανάμεσά τους τους αυστηρότερους ελέγχους της οπλοκατοχής σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις φυλακές, την εξάλειψη της δυνατότητας αποφυλάκισης υπό όρους για εγκλήματα όπως οι απαγωγές ή η χρηματοδότηση της «τρομοκρατίας», μεταξύ άλλων, και η ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό για την επιβολή της τάξης, με τη δυνατότητα χρήσης όπλων που έχουν κατασχεθεί.

Οι συμμορίες στον Ισημερινό χαρακτηρίστηκαν «τρομοκρατικές» οργανώσεις με πρόσφατο νόμο.

Συμμορίες που επιδίδονται στη διακίνηση ναρκωτικών, ιδίως κοκαΐνης, έχουν εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της Λατινικής Αμερικής. Ο Ισημερινός, άλλοτε όαση ειρήνης και ηρεμίας, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε πεδίο μάχης.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν πως οι πολίτες θα υποστήριζαν τα μέτρα για την ασφάλεια που πρότεινε ο 36χρονος αρχηγός του κράτους, γιος μεγιστάνα. Το δημοψήφισμα περιλάμβανε 11 ερωτήματα.

Ωστόσο απορρίφθηκαν μέτρα οικονομικής φύσης που ήθελε ο πρόεδρος, ανάμεσά τους αυτό που προέβλεπε την πρόσληψη εργαζομένων με την ώρα —επικριτές της πρότασης τόνιζαν πως θα ευνοούσε αποκλειστικά και μόνο τους πλούσιους και τις μεγάλες εταιρείες—, κι ακόμη ένα, για την αναγνώριση της διεθνούς επιδιαιτησίας, με πλειοψηφία που ξεπέρασε το 60%.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν πως μέτρα που έλαβε ο κ. Νομπόα πρόσφατα, επιβάλλοντας διακοπές της ηλεκτροδότησης για ώρες καθημερινά, εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει υδροηλεκτρικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, θα του κόστιζαν, κάτι πάντως που δεν επαληθεύτηκε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την εθνική ασφάλεια.

Η εκλογική επιτροπή διαβεβαίωσε πως η ψηφοφορία ήταν ειρηνική, αν και σε ορισμένα εκλογικά τμήματα η διαδικασία αντιμετώπισε προβλήματα εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων, που ξεπεράστηκαν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί