Η πρόεδρος της Γεωργίας ζήτησε σήμερα από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει τον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένης επιρροής», τον οποίο υιοθέτησε τον Μάιο το κοινοβούλιο, παρά το κύμα διαμαρτυριών
Η φιλοευρωπαία Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που έχει συγκρουστεί με την κυβέρνηση της χώρας της, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας «να ακυρωθεί οριστικά» ο νόμος, είπε ο εκπρόσωπός της, ο Γκιόργκι Μιχιλάτζε. Το κείμενο, πρόσθεσε, είναι «αντισυνταγματικό» επειδή παραβιάζει το άρθρο του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο οι αρχές θα πρέπει «να λάβουν όλα τα μέτρα» για «να διασφαλίσουν την ένταξη» της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Στα τέλη Μαΐου το κοινοβούλιο παρέκαμψε το προεδρικό βέτο της Ζουραμπισβίλι, η οποία διαθέτει μόνο περιορισμένες εξουσίες, και ενέκρινε τον νόμο.
Οι επικριτές του νόμου λένε ότι βασίστηκε στον αντίστοιχο ρωσικό για τους «πράκτορες του εξωτερικού» που χρησιμοποιείται για να καταπνιγεί κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή και ότι, με την εφαρμογή του, διακυβεύεται το ευρωπαϊκό μέλλον της Γεωργίας. Σύμφωνα με τον νόμο, επιβάλλονται εξοντωτικοί διοικητικοί έλεγχοι στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης των οποίων τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους προέρχεται από το εξωτερικό. Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» διαβεβαιώνει ότι έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των μκο.
Μετά την έγκριση του νόμου οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουνίου ότι η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ έχει σταματήσει «ντε φάκτο» ενώ η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Τιφλίδα.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Όταν η Νταϊάνα έκανε ένα απροσδόκητο “δώρο” στον Κάρολο μπροστά στις κάμερες!
- Δροσίζει ο καιρός μέχρι το Σάββατο: Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο έως 9 μποφόρ
- ΣΑΤΑ: Απεργία 18 ωρών από τις 12 τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου
- Μακρόν: «Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι ο καλύτερος τρόπος να απομονωθεί η Χαμάς»
- Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο εκπαίδευσης σε soft skills από το ΕΕΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στις 23/9
- «Don’t Tease Me with a Good Time»: Έρχεται τον Νοέμβριο το νέο άλμπουμ της μαχήτριας Jessie J
- “Ώπα!”: Έτσι συνεχάρησαν την επικύρωση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ ως πρέσβειρα στην Ελλάδα!
- Ο Τραμπ απειλεί με μαζικό «λουκέτο» τα μεγάλα διεθνιστικά κανάλια στις ΗΠΑ, video
- ΕΒΕΠ: Ζητάει επίσπευση ελέγχων στα κοντέινερ με κινεζικά προϊόντα που έχουν κατασχεθεί στο λιμάνι του Πειραιά
- ΟΗΕ: Νέο βέτο των ΗΠΑ σε σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα