Πούτιν σε Ερντογάν: Σταματάει ο πόλεμος, αν οι Ουκρανοί δεχθούν τις ρωσικές θέσεις (vid)

Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου είναι, πως δημοσιογράφοιαναφέρουν, ότι ο Πούτιν ακούει ανακοινώσεις καρμπόν από όλους τους ηγέτες, λες και προέρχονται από ένα κέντρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως “η στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία για την υπεράσπιση του Ντονμπάς, θα ανασταλεί μόνο εάν οι ουκρανικές δυνάμεις σταματήσουν τις εχθροπραξίες και συμφωνήσουν να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις της Μόσχας για αποστρατικοποίηση.


«Η ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς για διάλογο με τις ουκρανικές αρχές και με ξένους εταίρους για την επίλυση της σύγκρουσης επιβεβαιώθηκε», ανέφερε το Κρεμλίνο.

«Εκφράστηκε η ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου επόμενου γύρου συνομιλιών, οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας θα επιδείξουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τις αναδυόμενες πραγματικότητες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Πούτιν επέστησε την προσοχή του Ερντογάν στη «ματαιότητα» των προσπαθειών του Κιέβου να σταματήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και «τόνισε ότι η αναστολή της ειδικής επιχείρησης είναι δυνατή μόνο εάν το Κίεβο σταματήσει τις εχθροπραξίες και εκπληρώσει τις γνωστές απαιτήσεις της Ρωσίας, δηλαδή η λεγόμενη «αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας», και αποδοθεί δικαιοσύνη εναντίον εκείνων που ευθύνονται για τα «αιματηρά εγκλήματα κατά αμάχων» στο Ντονμπάς τα τελευταία 8 χρόνια, όπως τους χαρακτήρισε παλαιότερα ο Πούτιν.

Ο Πούτιν είπε επίσης στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των αμάχων», με τα «ακριβή πλήγματα» της Ρωσίας να λέγεται ότι «προκαλούνται αποκλειστικά σε στρατιωτικές υποδομές».

Ο Ερντογάν ενημερώθηκε επίσης για τις επιχειρήσεις εθνικιστικών και νεοναζιστικών σχηματισμών, συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού οικισμών του Ντονμπάς και της χρήσης Ουκρανών αμάχων και ξένων ως «ανθρώπινων ασπίδων» στις πόλεις και κωμοπόλεις που ελέγχουν.

Στη δήλωσή της την Κυριακή, η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Πούτιν για τη συνεχιζόμενη ετοιμότητα της Τουρκίας να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Ο Ερντογάν προέτρεψε περαιτέρω μια «επείγουσα γενική κατάπαυση του πυρός», λέγοντας ότι αυτό θα διευκολύνει την ανθρωπιστική κατάσταση.


Η Τουρκία παρουσιάστηκε ως πιθανός μεσολαβητής στην κρίση της Ουκρανίας, επικαλούμενη τις καλές της σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σε πολεμικά πλοία όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και συνέχισε την αποστολή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar της στην Ουκρανία.

photo vid screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί