Πόσο πιο ΞΕΚΑΘΑΡΟ να τους το κάνει! Μόσχα σε Φινλανδία-Σουηδία: «ΞΕΧΑΣΤΕ την ΕΙΡΗΝΗ στη Β. Ευρώπη αν μπείτε στο ΝΑΤΟ»

Έρχεται (πολύ) θερμό καλοκαίρι!

Με κάθε τρόπο η Ρωσία φροντίζει να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των συνεπειών που θα υπάρξουν αν Φινλανδία και Σουηδία πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων το ουδέτερο καθεστώς που έχει συμφωνηθεί να έχουν!

«Προφανείς» χαρακτήρισε τις συνέπειες που θα έχει για την ειρήνη στη Βόρεια Ευρώπη η ένταξη της Φινλανδία και της Σουηδία στο ΝΑΤΟ, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Συγκεκριμένα η Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε πως η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν θα ενισχύσει την ασφάλειά τους, αλλά θα τις τοποθετήσει και στην «πρώτη γραμμή».

Αναλυτικά η απάντηση της Μαρίας Ζαχάροβα σε ερώτηση για τη Σουηδία και τη Φινλανδία:

«Πράγματι, η συζήτηση γύρω από την πιθανή είσοδο των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ έχει γίνει πλέον πολύ πιο ενεργή. Είχε προηγηθεί τα τελευταία χρόνια μια στοχευμένη εκστρατεία εξωτερικών δυνάμεων για την προσέλκυση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο βορειοατλαντικό μπλοκ.

Δεν είναι μυστικό ότι τα εδάφη αυτών των χωρών έχουν από καιρό κατακτηθεί από το ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκαν στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας. Το γιατί η συμμαχία το χρειάζεται αυτό είναι κατανοητό. Ο στόχος είναι να συνεχιστεί η οικοδόμηση του στρατιωτικού δυναμικού και η γεωγραφική επέκταση, να δημιουργηθεί ένα ακόμη μέτωπο για τις ρωσικές απειλές.

Αλλά το γιατί οι Φινλανδοί και Σουηδοί γείτονές μας στην περιοχή της Βαλτικής μετατρέπονται σε ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ του μπλοκ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας είναι ασαφές. Οι αρνητικές συνέπειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βόρεια Ευρώπη είναι προφανείς (σ.σ. άρα πόλεμος;;;).

Επί δεκαετίες, η γραμμή εξωτερικής πολιτικής παρείχε ένα αξιόπιστο επίπεδο ασφάλειας για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, λειτούργησε ως σταθερή βάση για την οικοδόμηση αμοιβαία επωφελών και ισότιμων συνεργασιών μεταξύ των χωρών μας, ενισχύοντας τις εταιρικές σχέσεις στις οποίες ο ρόλος του στρατιωτικού παράγοντα έχει μηδενιστεί.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι ικανή να ενισχύσει την εθνική τους ασφάλεια. Θα βρεθούν αυτομάτως στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ (σ.σ. κατά της Ρωσίας). Επιπλέον, η ένταξη στο ΝΑΤΟ συνεπάγεται, στην πραγματικότητα, την παραίτηση από μέρος της κυριαρχίας στη διαμόρφωση των αποφάσεων στον τομέα της άμυνας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η τάση εμφανίστηκε πολύ πριν από την τρέχουσα κατάσταση, όταν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που δεν ανήκουν στο μπλοκ, μετατράπηκαν σταδιακά σε ένα όργανο που ακολουθούσε πειθήνια τις καταστροφικές κατευθύνσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι απίθανο να συμβάλει στην ενίσχυση του διεθνούς κύρους της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες στην ιστορία τους υπήρξαν αρωγοί πολλών εποικοδομητικών, ενωτικών πρωτοβουλιών. Με την είσοδο στη συμμαχία, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι θα χάσουν αυτή την ευκαιρία.

Φυσικά, η επιλογή εναπόκειται στις αρχές της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Αλλά θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν τις συνέπειες ενός τέτοιου βήματος για τις διμερείς μας σχέσεις και για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας στο σύνολό της, η οποία βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση κρίσης».

(φωτο:twitter)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί