Πορτογαλία: Ένοικοι γηροκομείου βλέπουν τους συγγενείς τους με τη βοήθεια… γερανού

Με τη βοήθεια γερανού είδαν τους συγγενείς τους οι ένοικοι ενός γηροκομείου στην Πορτογαλία μετά από δύο μήνες καραντίνας. «Πώς τα πας;», ρωτάει η Κρεμίλντε Περέιρα τον μεγαλύτερο αδελφό της, «νιώθω σαν πουλί στο κλουβί!» απαντάει ο 79χρονος άνδρας στην αδελφή του, που έχει ανέβει με τη βοήθεια γερανού στο ύψος του πρώτου ορόφου στον […]

Με τη βοήθεια γερανού είδαν τους συγγενείς τους οι ένοικοι ενός γηροκομείου στην Πορτογαλία μετά από δύο μήνες καραντίνας.

«Πώς τα πας;», ρωτάει η Κρεμίλντε Περέιρα τον μεγαλύτερο αδελφό της, «νιώθω σαν πουλί στο κλουβί!» απαντάει ο 79χρονος άνδρας στην αδελφή του, που έχει ανέβει με τη βοήθεια γερανού στο ύψος του πρώτου ορόφου στον οίκο ευγηρίας.

«Όταν όλα αυτά περάσουν, θα σου φέρω ρυζόγαλο και τούρτα» συνεχίζει η 68χρονη που λέει ότι είναι στεναχωρημένη, καθώς δεν μπόρεσε να γιορτάσουν μαζί τα γενέθλια του αδελφού της, ο οποίος της χαμογελάει από το ανοικτό παράθυρο, καθισμένος στο αναπηρικό αμαξίδιο και περιστοιχισμένος από δύο νοσηλεύτριες που φοράνε ασπίδες προσώπου.

Όταν τον επισκέφθηκε χθες, είχαν κλείσει ακριβώς δύο μήνες πριν από την τελευταία τους συνάντηση. «Με όλα αυτά που συμβαίνουν στους οίκους ευγηρίας, ανησυχώ όλην την ώρα για εκείνον», λέει η ηλικιωμένη.

Στην Πορτογαλία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει πολλά θύματα μεταξύ των τροφίμων στα γηροκομεία. Όμως, καμία εστία μόλυνσης δεν έχει εντοπιστεί μεταξύ των 100 ενοίκων στο γηροκομείο, όπου ζει ο αδελφός της στο Φιγέιρα ντα Φος, στην κεντρική Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία εφαρμόζει από την προηγούμενη Δευτέρα σχέδιο χαλάρωσης της καραντίνας με στάδια, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει όλον τον Μάιο, ωστόσο δεν έχει ορίσει καμία ημερομηνία κατά την οποία θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας.

Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί ένα ανυψωτικό μηχάνημα για την οργάνωση επισκέψεων, χωρίς να παραβιάζεται η καραντίνα των τροφίμων, του ήρθε διαβάζοντας ένα άρθρο σχετικά με μια επιχείρηση στο Βέλγιο που έκανε το ίδιο με μια πλατφόρμα για το πλύσιμο των παραθύρων των κτιρίων. «Οι καλές ιδέες είναι να τις εφαρμόζουμε» σημειώνει ο ντε Σόουζα, προσθέτοντας ότι κατάφερε να βρει εύκολα μια επιχείρηση που του δάνεισε τον γερανό και κάποιον να τον χειρίζεται, δωρεάν.

Μόλις το μηχάνημα απολυμανθεί, είναι η σειρά της Λάουρα Μανταλένο να ανέβει σε ύψος 5 μέτρων από το έδαφος για να ξαναδεί τον σύζυγό της Βαλντεμάρ. «Όσο δεν υπάρχουν επισκέψεις και κανείς δεν γνωρίζει πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό, είναι ο μόνος τρόπος για να τον δω» εξηγεί η 65χρονη.

reader.gr / photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί