Πολυεθνική παρέμβαση στους Αγίους Τόπους! Θα την δεχθεί το Ισραήλ; Τα τρία σενάρια για την Γάζα

Τι αναφέρουν αναλυτές και Ρώσοι

Οι ΗΠΑ έχουν εκπονήσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για την Γάζα. Το Sputnik μίλησε με Ισραηλινούς εμπειρογνώμονες για να συζητήσει πώς μπορεί να λειτουργήσει η πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον για πολυεθνική δύναμη, η οποία θα επιδιώξει σε βάθος χρόνου να παρέμβει στην επίλυση των ευρύτερων προβλημάτων στην περιοχή των Αγίων Τόπων, κάτι που θα προκαλέσει φυσικά ανάμειξη της Ρωσίας και ενδεχομένως και άλλων συμμαχιών προς την Μόσχα δυνάμεων! Τι μπορεί να αποδεχθεί το Ισραήλ; Τι άλλο μπορεί να γίνει παράλληλα;

Γράφει το Sputnik:

Αμερικανοί νομοθέτες επιβεβαίωσαν πρόσφατα στον κυρίαρχο Τύπο ότι μια πολυεθνική δύναμη, συμπεριλαμβανομένης μιας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συζητείται για την διατήρηση της ειρήνης στην Γάζα μόλις ηττηθεί η Χαμάς . 

Ο κορυφαίος Ισραηλινός ειδικός στην Χαμάς και κύριος ερευνητής στο Κέντρο Μεσανατολικών Σπουδών Dayan στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ δήλωσε περί τούτου: «Εάν δεν θέλουμε την Χαμάς, πρέπει να σκεφτούμε μια εναλλακτική. Ούτε το Ισραήλ ούτε η Αίγυπτος θέλουν να κυβερνήσουν την Γάζα. Το χάος μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση πιο ριζοσπαστικών οργανώσεων, επομένως η Παλαιστινιακή Αρχή φαίνεται να είναι η μόνη βιώσιμη εναλλακτική. Είναι η νόμιμη παλαιστινιακή κυβέρνηση· είχε κυβερνήσει την Γάζα στο παρελθόν. Δεν είναι ιδανικό, αλλά αυτό έχουμε».

Σύμφωνα με τον Litvak, «η αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής θα είναι η καλύτερη λύση και μια σημαντική κίνηση στην Δυτική Όχθη προς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ».

Στην πραγματικότητα, η Παλαιστινιακή Αρχή που θα αναλάβει τα ηνία της Γάζας θα ήταν σύμφωνη με τις Συμφωνίες του Όσλο του 1993 που υπέγραψαν στις 13 Σεπτεμβρίου 1993 ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Yitzhak Rabin και ο τότε διαπραγματευτής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Mahmoud Abbas. Η συμφωνία διευκόλυνε την δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) για την διακυβέρνηση της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας ως πρώτο βήμα προς μια λύση δύο κρατών.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Shaul Bartal , ένας απόστρατος αντισυνταγματάρχης, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμετάσχει στον έλεγχο της Γάζας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στα μάτια του Ισραήλ, οι ενέργειες της Χαμάς δεν διαφέρουν από αυτές του Daesh* (ISIS), τόνισε ο Bartal, αναφερόμενος στις επιδρομές της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας σε ισραηλινούς οικισμούς αμάχων, που συνοδεύονται από βιασμούς, αποκεφαλισμούς και ομηρίες. Περισσότεροι από 1.300 Εβραίοι σκοτώθηκαν στην αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Επιπλέον, η Χαμάς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόσο ο Litvak όσο και ο Bartal είναι δύσπιστοι σχετικά με μια πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ.

«Η εμπειρία του Ισραήλ με μια πολυεθνική δύναμη δεν είναι πολύ καλή», τόνισε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης Bartal και συνέχισε: “Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να σταθεροποιήσει τα σύνορά του με τον Λίβανο παρά την παρουσία μιας διεθνούς δύναμης εκεί. Επομένως, αφού το Ισραήλ καταλάβει την Λωρίδα της Γάζας, θα είναι δυνατό να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας διεθνούς δύναμης για τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, αλλά αυτό είναι μόνο αν το Ισραήλ θα είναι μέρος του».

“Η δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο είναι ένα αστείο”, συμφωνεί ο Litvak. “Φοβάται την Χεζμπολάχ και δεν κάνει τίποτα. Οι δυνάμεις του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο απέτυχαν. Η επίβλεψη του ΟΗΕ είναι ένα αστείο.”

Το 1967, η ειρηνευτική ομάδα του ΟΗΕ στο Σινά απέτυχε επίσης να σταματήσει την αιγυπτιακή προέλαση. Τον Μάιο του 1967, οι Αιγύπτιοι απομάκρυναν βίαια τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από την χερσόνησο του Σινά, όπου είχαν σταθμεύσει λόγω της σύγκρουσης του Σουέζ. Αυτή η ενέργεια όχι μόνο τερμάτισε την ειρηνευτική αποστολή αλλά και εμπόδισε την πρόσβαση του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και σηματοδότησε την έναρξη του Πολέμου των Έξι Ημερών.

Αντίθετα, η ομάδα Πολυεθνικών Δυνάμεων και Παρατηρητών (MFO), η οποία παρακολουθούσε τους όρους της συνθήκης ειρήνης του 1979 μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, πέτυχε να διατηρήσει την σταθερότητα στην περιοχή.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ειρηνευτική δύναμη του MFO στο Σινά λειτούργησε καλά επειδή και οι δύο πλευρές, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την ειρήνη μεταξύ τους, σημείωσε ο Litvak. Η κατάσταση στην Γάζα φαίνεται να είναι πολύ πιο περίπλοκη.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στην συνέχεια στην Γάζα;

Καθώς οι ΗΠΑ συζητούν τα μεταπολεμικά σενάρια για την Γάζα, ο Bartal λέει ότι τρία σενάρια είναι πιθανά καθώς εκτυλίσσεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Πρώτον: Το Ισραήλ καταλαμβάνει ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας και εγκαθιδρύει στρατιωτική κυριαρχία με την βοήθεια τοπικών στοιχείων στην Λωρίδα της Γάζας, με ή χωρίς την Παλαιστινιακή Αρχή. Οι 240 απαχθέντες θα μπορούσαν είτε να απελευθερωθούν από το Ισραήλ είτε να σκοτωθούν από την Χαμάς. Αυτό το σενάριο θα ήταν μια «καθαρή νίκη» για το Ισραήλ.

Δεύτερον: «Ο πόλεμος θα σταματούσε στην μέση», με το Ισραήλ να εγκαθιστά τον έλεγχο στα βόρεια της Γάζας, ενώ η Χαμάς θα ελέγχει τον νότο. Το Ισραήλ θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις με την Χαμάς για την τύχη των 240 απαχθέντων. Σε αυτό το σενάριο, ακόμη και αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, δεν θα διαρκέσει πολύ και οι μάχες θα ξαναρχίσουν μαζί με τα συνοριακά επεισόδια, σύμφωνα με τον συνταξιούχο αντισυνταγματάρχη.

Τρίτον: Το Ισραήλ αποσύρεται στα διεθνή σύνορα. Υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Χαμάς και οι 240 αιχμάλωτοι που απήχθησαν επιστρέφουν. Ωστόσο, αυτό θα ήταν «μια σοβαρή ήττα για το Ισραήλ», αφού τίποτα δεν θα εμπόδιζε την Χαμάς να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο, σύμφωνα με τον Μπάρταλ.

 Αναμένεται η συνέχεια…

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί