Πολωνία: Βιβλία των Αδελφών Γκριμ ενδέχεται να παρέχουν στοιχεία για τη μέθοδο επιλογής των παραμυθιών

Τα αδέρφια Jacob και Wilhelm Grimm είναι γνωστά για τα παραμύθια τους, τα οποία έχουν μπει στον λογοτεχνικό κανόνα.

Ωστόσο, πέρασαν σχεδόν όλη τους τη ζωή αναπτύσσοντας τη γερμανική φιλολογία. Νέες ανακαλύψεις βιβλίων που είχαν χαθεί στο παρελθόν από την ιδιωτική τους βιβλιοθήκη μπορεί να βοηθήσουν στη διερεύνηση του έργου τους.

Είκοσι επτά βιβλία, που πιστεύεται ότι χάθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκαν στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Adam Mickiewicz στο Πόζναν, σύμφωνα με δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Επικεφαλής της έρευνας ήταν η καθηγήτρια Eliza Pieciul-Karmińska από τη Σχολή Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Adam Mickiewicz (UAM) και η Renata Wilgosiewicz-Skutecka από την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη.

Οι τόμοι που βρέθηκαν στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη στο Πόζναν από την ιδιωτική συλλογή βιβλίων των αδελφών Γκριμ, που θεωρούνταν χαμένα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη σύγχρονων μελετών για τους Γκριμ και επίσης να δημιουργήσουν ελπίδες ότι η συλλογή της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης μπορεί να περιέχει άλλα αντικείμενα από την ιδιωτική βιβλιοθήκη του Γκριμς , έγραψαν οι ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο πανεπιστημιακό περιοδικό Biblioteka .


Σημείωσαν ότι το 2002, στον Κατάλογο του Incunabula της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης στο Πόζναν, ο καθηγητής Wiesław Wydra συμπεριέλαβε πληροφορίες για έξι τόμους (οκτώ incunabula και ένα χαρακτικό του 16ου αιώνα) από την ιδιωτική βιβλιοθήκη των Jacob και Wilhelm Grimm.

Τον Φεβρουάριο του 2023, οι καθηγήτριες Eliza Pieciul-Karmińska και Renata Wilgosiewicz-Skutecka αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια αναζήτηση για να δουν εάν άλλα βιβλία από τη συλλογή Grimm, που αναφέρονται ως χαμένα στον γερμανικό κατάλογο του Ludwig Denecke, θα μπορούσαν να βρίσκονται στα αρχεία της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης. Η έρευνα συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2023 και η συλλογή των ευρημάτων αυξήθηκε κατά είκοσι επτά αντικείμενα.

Στο άρθρο τους, οι ερευνητές ανέφεραν ότι, αν και οι αδερφοί Γκριμ είχαν νομικό υπόβαθρο, αφοσιώθηκαν στη μελέτη της ιστορίας της γλώσσας και σήμερα θεωρούνται πρωτοπόροι της γερμανικής φιλολογίας. Αφιέρωσαν σχεδόν όλη τους τη δουλειά σε αυτό, μεταξύ άλλων, συλλέγοντας αρχαία χαρακτικά, χειρόγραφα, βιβλία για διάφορα θέματα και σε πολλές γλώσσες. Ενδιαφέρονταν λιγότερο για τα λευκά κοράκια παρά για μια ευρεία επιλογή σπάνιων εκδόσεων σχετικά με την ιστορία, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό των γνωστών ως ινδοευρωπαϊκών λαών , δήλωσαν.


Οι αδερφοί Γκριμ όχι μόνο μάζευαν βιβλία, αλλά δούλευαν και μαζί τους. Οι Γκριμς αντιμετώπισαν τη βιβλιοθήκη τους κυρίως ως εργαλείο εργασίας, αφήνοντας ίχνη της προσεκτικής τους ανάγνωσης στα βιβλία – ακόμη και στα πιο παλιά και σπάνια: υπογράμμιση, σχολιασμούς και σημάδια , έγραψαν οι ερευνητές.

Πολλά από τα βιβλία που βρέθηκαν στο Πόζναν περιέχουν σχολιασμούς που έγιναν από τους ίδιους τους Τζέικομπ και Βίλχελμ. Οι χαρακτήρες ή τα μέρη που ενδιαφέρουν τους ερευνητές είναι υπογραμμισμένα, μερικές φορές επισημαίνεται ένα μεγαλύτερο τμήμα του κειμένου. Στο οπισθόφυλλο Jacob συχνά δημιουργούσε ένα ευρετήριο των υπογραμμισμένων αποσπασμάτων, για παράδειγμα, σημειώνοντας τα σωστά ονόματα και τις σελίδες όπου εμφανίζονταν , επιβεβαίωσαν οι ερευνητές.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, αυτές οι σημειώσεις είναι πολύτιμες για τη μελέτη της κληρονομιάς των Γκριμς, καθώς μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για τις μεθόδους εργασίας τους και την επιλογή μοτίβων (για παράδειγμα, στα παραμύθια). Για να μάθουν περισσότερα, πρότειναν ότι θα ήταν απαραίτητη μια κοινή γερμανο-πολωνική έρευνα για την περιγραφή και τη σύνταξη αυτών των σημειώσεων.


Η συλλογή της ιδιωτικής βιβλιοθήκης που ο Wilhelm και ο Jacob συγκέντρωσαν πάνω από 60 χρόνια δημιουργικής δουλειάς περιελάμβανε περισσότερους από 8.000 τόμους. Η συλλογή βιβλίων Brothers Grimm είναι ένα ανεξάρτητο αντικείμενο μελέτης στη Γερμανία και εκτίθεται στη βιβλιοθήκη του Βερολίνου με τρόπο που μοιάζει πολύ με τη συλλογή βιβλίων που χρησιμοποιούσαν ο Jacob και ο Wilhelm κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο κατάλογος των έργων συντάχθηκε από τον Ludwig Denecke.

Σύμφωνα με το άρθρο, πιστεύεται ότι τα βιβλία έφτασαν στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη στο Πόζναν κατά τη μεταπολεμική περίοδο λόγω της μετεγκατάστασης των συλλογών της βιβλιοθήκης κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο. Ωστόσο, έχει επίσης διαπιστωθεί ότι υπήρχε ένας δεύτερος τρόπος με τον οποίο ορισμένοι τόμοι μεταφέρθηκαν από το Βερολίνο (συμπεριλαμβανομένης της συλλογής των αδελφών Γκριμ) στο Πόζναν. Δύο βιβλία μεταφέρθηκαν μεταξύ 1898 και 1899 στη Βιβλιοθήκη Kaiser-Wilhelm στο Πόζναν, τότε υπό κατασκευή, ως αντίγραφα από τη Βασιλική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Αργότερα, το 1919, το νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο του Πόζναν ανέλαβε αυτά τα υλικά, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση της συλλογής βιβλίων στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Πόζναν.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί