Πολωνία: Θα επαναφέρει την ουδέτερη ζώνη στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ

Η Πολωνία θα επαναφέρει μια ουδέτερη ζώνη πλάτους 200 μέτρων κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, μετά τον σοβαρό τραυματισμό ενός στρατιώτη έπειτα από επίθεση στα σύνορα.

«Μας συστάθηκε να επαναφέρουμε γρήγορα την ουδέτερη ζώνη πλάτους 200 μέτρων σε αυτή την περιοχή όπου είναι δυνατό… είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μια τέτοια απόφαση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας», είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κοντά στα σύνορα.

Μια ουδέτερη ζώνη, η οποία εμπόδιζε απλούς πολίτες και εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσεγγίσουν τα σύνορα, είχε δημιουργηθεί αρχικά το 2021 από την προηγούμενη κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Υπέρμαχοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν τότε το μέτρο που παρεμπόδιζε όπως έλεγαν τις προσπάθειες να βοηθήσουν τους μετανάστες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα.

Χθες, Τρίτη, ένας Πολωνός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά και δίνει μάχη για τη ζωή του έπειτα από επίθεση με μαχαίρι μέσω του μεθοριακού φράχτη.

Ο υπουργός Άμυνας Βλάντισλαβ Κοσινιάκ-Καμίζ δήλωσε πως η Πολωνία είναι έτοιμη να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών στα σύνορα από τους 5.500 που είναι σήμερα, αλλά δεν είπε πόσο.

Η Πολωνία σχεδιάζει να δαπανήσει 10 δισ. ζλότι (2,55 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για την ενίσχυση των συνόρων της με τη Λευκορωσία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA-PAP)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί