Πολωνία: Νικητής των εκλογών κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll

Το κόμμα του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο Συνασπισμός των Πολιτών, είναι ο νικητής των ευρωεκλογών έχοντας συγκεντρώσει το 38,2% των ψήφων και 21 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει το εθνικιστικό κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη, το οποίο βρισκόταν επί οκτώ χρόνια στην εξουσία μέχρι στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, με το 33,9% των ψήφων και 19 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστική Konfederacja (Συνομοσπονδία) συγκεντρώνει το 11,9% των ψήφων και εξασφαλίζει 6 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου IPSOS.

Οι δύο σύμμαχοι του Ντόναλντ Τουσκ στην πολωνική κυβέρνηση, ο Τρίτος Δρόμος και η Αριστερά εξασφαλίζουν αντίστοιχα 8,2% και 6,6% των ψήφων και 4 και 3 έδρες.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε σε 39%.

Μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, η Βαρσοβία άρχισε την εξομάλυνση των μέχρι τότε τεταμένων σχέσεων της με τις Βρυξέλλες. Στην προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών κυριάρχησε το θέμα της στρατιωτικής, οικονομικής και ενεργειακής ασφάλειας, η σημασία της οποίας αναγνωρίζεται από το 95% των Πολωνών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και από το σύνολο της πολιτικής τάξης της Πολωνίας, χώρας του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γείτονα της Ρωσίας, σταθερής συμμάχου της Ουκρανίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί