Πολλαπλασιάστηκαν οι λύκοι σε πολλές περιοχές της ΕΕ λόγω του καθεστώτος προστασίας τους – Τι λέει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η επιστροφή του λύκου σε περιοχές της ΕΕ, από τις οποίες απουσίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγεί ολοένα και περισσότερο σε συγκρούσεις με τις τοπικές αγροτικές και κυνηγετικές κοινότητες, ειδικά όπου τα μέτρα για την πρόληψη επιθέσεων στα ζώα δεν εφαρμόζονται ευρέως.

H Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι «οι αγέλες λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές έχουν καταστεί πραγματικός κίνδυνος για τα ζώα και ενδεχομένως και για τους ανθρώπους. Προτρέπω τις τοπικές και εθνικές αρχές να αναλάβουν δράση όπου χρειάζεται. Πράγματι, η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ τους επιτρέπει ήδη να το κάνουν».

Η Επιτροπή καλεί τις τοπικές κοινότητες, τους επιστήμονες και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν ενημερωμένα δεδομένα έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023 για τον πληθυσμό των λύκων και τις επιπτώσεις του. Καλούνται να χρησιμοποιήσουν την ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ενεργή από σήμερα το απόγευμα): [email protected].

Με βάση τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, η Επιτροπή θα αποφασίσει σχετικά με πρόταση τροποποίησης, κατά περίπτωση, του καθεστώτος προστασίας του λύκου εντός της ΕΕ και την επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου, για την εισαγωγή, όπου χρειάζεται, περαιτέρω ευελιξίας, υπό το φως της εξέλιξης αυτού του είδους.

Αυτό θα συμπληρώσει τις τρέχουσες δυνατότητες για τις τοπικές και εθνικές αρχές με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ έτσι ώστε να αναλάβουν δράση όπου είναι απαραίτητο, καθώς και τη σημαντική χρηματοδότηση της ΕΕ που προβλέπεται για αυτά τα μέτρα, όπως περιγράφεται σε κοινή επιστολή που απέστειλαν ο Επίτροπος Σινκεβίτσιους και ο Επίτροπος Γουοζιεκόβσκι σε όλους τους Υπουργούς Γεωργίας και Περιβάλλοντος της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2021. Ορισμένα μέτρα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για την πρόληψη ή τη σημαντική μείωση των κινδύνων θήρευσης όταν εφαρμόζονται σωστά και προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο εφαρμόζονται.

Η ανασκόπηση της Επιτροπής των επιστημονικών δεδομένων για τον λύκο στην ΕΕ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εις βάθος ανάλυσης που διεξάγει η Επιτροπή ως απάντηση στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2022. Τον Απρίλιο του 2023, η Επιτροπή άρχισε να συλλέγει δεδομένα από ομάδες εμπειρογνωμόνων και των βασικών ενδιαφερομένων, καθώς και των στοιχείων που αναφέρουν οι εθνικές αρχές βάσει της ισχύουσας ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας. Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα εξακολουθούν να μην παρέχουν πλήρως επαρκή εικόνα ώστε η Επιτροπή να σχεδιάσει περαιτέρω ενέργειες και η Επιτροπή διευρύνει σήμερα αυτή τη διαβούλευση.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί