Η Ελβετία απηύθυνε έκκληση χθες Κυριακή να υπάρξει επιστροφή στη διπλωματία, τη στιγμή που μαινόταν πόλεμος σ’ όλη τη Μέση Ανατολή, μόλις τρεις ημέρες μετά τις έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη Γενεύη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.
«Όλα τα μέρη πρέπει να προστατεύσουν τους αμάχους και τις πολιτικές υποδομές, να αποκλιμακώσουν αμέσως και να επιστρέψουν στη διπλωματία», έκρινε μέσω X ο πρόεδρος της ελβετικής συνομοσπονδίας Γκι Παρμελέν.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν και τα αντίποινα της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον χωρών στον Κόλπο και του Ισραήλ, η Ελβετία «καλεί να τηρηθεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων του χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», επέμεινε ο κ. Παρμελέν.
Η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία έμμεσες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με το σουλτανάτο του Ομάν, που μεσολαβούσε, να κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις συνομιλίες. Λίγα 24ωρα αργότερα, η διπλωματική φάση αυτή μοιάζει μακρινό παρελθόν.
Ο ελβετός πρόεδρος Παρμελέν, που επισκέφθηκε το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ τον Φεβρουάριο, σημείωσε ότι συνομίλησε χθες με τον πρόεδρο των Εμιράτων και τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ για την ανάγκη να «αποτραπεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιφέρειας».
Η Ελβετία είχε ήδη δηλώσει προχθές Σάββατο «έτοιμη να υποστηρίξει κάθε διπλωματική διαδικασία που θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση και επάνοδο στον διάλογο».
Το ουδέτερο ευρωπαϊκό κράτος διαδραματίζει για δεκαετίες καίριο ρόλο στις – άτυπες – σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.
#Switzerland calls for full respect of international law, including the UN Charter and #IHL. All parties must protect civilians and civilian infrastructure, de-escalate immediately and return to diplomacy.
— Guy Parmelin (@ParmelinG) March 1, 2026
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τουλάχιστον 10 νεκροί στη Βηρυττό, λένε πηγές – Εγκαταλείπουν την περιοχή οι κάτοικοι (Vid)
- Ισραήλ: Τα πλήγματα στον Λίβανο μπορεί να διαρκέσουν πολλές ημέρες
- Ουρές στην Τούμπα για την νέα επετειακή φανέλα των 100 χρόνων του ΠΑΟΚ! ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ
- Σκεύη κουζίνας που δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων
- Μπαχρέιν: Xτυπήθηκε πλοίο από ιρανικό πύραυλο
- Ιράν: «Δεν θα διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ»
- Νέα τάση “χτύπησε” στο διαδίκτυο: Έτσι πλένουν τα…μάλλινα ρούχα! BINTEO
- Όλοι χτυπούν όλους: Τα αραβικά βασίλεια του Κόλπου απειλούν το Ιράν με «ανταποδοτικά χτυπήματα»
- Πακιστάν: 17 νεκροί στις διαδηλώσεις υπέρ του Ιράν
- Τραμπ: Η επιχείρηση στο Ιράν θα διαρκέσει 4 εβδομάδες το λιγότερο









