‘Πόλεμος’ ΗΠΑ-Κίνας με κυρώσεις σε 14 Κινέζους αξιωματούχους κι απειλή αντιποίνων

Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις και ταξιδιωτική απαγόρευση σε 14 Κινέζους αξιωματούχους για τον ρόλο που φέρονται να είχαν στην αποπομπή από το Πεκίνο τον περασμένο μήνα εκλεγμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, με την Κίνα να ανταπαντά ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει σε «ισχυρά αντίμετρα κατά των κακόβουλων ενεργειών από τις ΗΠΑ προκειμένου να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά μας δικαιώματα». Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή.

Η κίνηση των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε χθες στοχοποιεί τους αντιπροέδρους της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPCSC), του ύπατου οργάνου λήψης αποφάσεων στο κινεζικό νομοθετικό σώμα.

Η κίνηση αυτή θεωρείται από πολλούς ότι εντάσσεται στην προσπάθεια του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παγιώσει τη σκληρή απέναντι στην Κίνα στάση που αφήνει πίσω του και επίσης να εγκλωβίσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, πριν εκείνος αναλάβει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, σε σκληροπυρηνικές θέσεις αναφορικά με το Πεκίνο.

Η κυβέρνηση του Τραμπ επέβαλε ήδη από τον Αύγουστο κυρώσεις στην επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, καθώς και στον εν ενεργεία και τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας και σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της μητρόπολης για τον ρόλο τους, που τους προσάπτει η Ουάσινγκτον, στην περιστολή των πολιτικών ελευθεριών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο.

«Η αδυσώπητη επίθεση του Πεκίνου κατά των δημοκρατικών διαδικασιών του Χονγκ Κονγκ έχει αποδεκατίσει το Νομοθετικό του Συμβούλιο, δίνοντας στο σώμα αυτό επικυρωτικό ρόλο χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωση.

Η στηριζόμενη από το Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ Hong απέπεμψε τον περασμένο μήνα τέσσερις εκπροσώπους της αντιπολίτευσης από το νομοθετικό σώμα αφού το Κοινοβούλιο της Κίνας έδωσε στις αρχές της μητρόπολης νέες εξουσίες για την καταστολή αποσχιστικών και ανατρεπτικών δράσεων. Η κίνηση προκάλεσε μαζικές παραιτήσεις φιλοδημοκρατικών αντιπολιτευόμενων βουλευτών στην πρώην βρετανική αποικία.

Ο Πομπέο ανέφερε ότι οι το NPCSC ουσιαστικά «εξουδετέρωσε» τη δυνατότητα των πολιτών στο Χονγκ Κονγκ να επιλέγουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους. «Αυτές οι ενέργειες αποτυπώνουν για άλλη μια φορά την απόλυτη περιφρόνηση του Πεκίνου για τις διεθνείς του δεσμεύσεις βάσει της Σινοβρετανικής Κοινής Διακήρυξης».

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον απαγορεύουν σε 14 πρόσωπα να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ενώ ‘παγώνουν’ τα όποια περιουσιακά στοιχεία έχουν στη χώρα και αποκλείουν Αμερικανούς πολίτες και επιχειρήσεις από το να έχουν συναλλαγές μαζί τους.

Η εξέλιξη αυτή συντηρεί τη νευρικότητα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς οι επενδυτές φοβούνται νέα κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, κάτι που αντισταθμίζει τις εκτιμήσεις για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί