Πόλεμος για το πλαφόν στην ΕΕ- Απειλές από τους «15» στην Κομισιόν

Τα βρήκαν δύσκολα στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, καθώς μαίνεται η σύγκρουση Βορρά-Νότου για την επιβολή πλαφόν στην τιμή στο φυσικό αέριο, στην χονδρική, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποδεικνύει η δήλωση της Επιτρόπου Ενέργειας ότι η Κομισιόν θα προτείνει διορθωτικό μηχανισμό στην αγορά, αλλά και η απειλή των 15 πως θα μπλοκάρουν τον κανονισμό αλληλεγγύης σε περίπτωση που η Κομισιόν δεν παρουσιάσει πρόταση για το πλαφόν πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.

«Θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα το περίγραμμα ενός διορθωτικού μηχανισμού της αγοράς φυσικού αερίου και μια νομοθετική πρόταση αμέσως μετά», έσπευσε να γράψει στο Τwitter, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον. «Η Επιτροπή δεσμεύεται να παράσχει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για τον περιορισμό των υπερβολικών τιμών φυσικού αερίου, σύμφωνα με την πρότασή μας της 18ης Οκτωβρίου και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής», έγραψε η Σίμσον. Στο ίδιο μήκος κύματος, σε κοινή τους επιστολή προς τα 27 κράτη μέλη, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρωθυπουργός της προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Τσεχίας, Πετρ Φιάλα προς τα 27 κράτη-μέλη, τόνισαν ότι θα υποβληθεί πρόταση για προσωρινό ανώτατο όριο τιμών από την Κομισιόν πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου.

«Η Επιτροπή θα υποβάλει λεπτομερή περιγραφή της πρότασης για διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς (προσωρινό ανώτατο όριο τιμών) που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη μέλη εγκαίρως για να συζητήσουν οι υπουργοί στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου», αναφέρει η επιστολή της Λάιεν και του Φιάλα. Στην επιστολή επίσης επισημαίνεται ότι «το επόμενο έτος οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σφιχτές. H Eπιτροπή θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την αξιολόγηση πιθανού κενού στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, η βασική μας πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετό αέριο διαθέσιμο πριν από τον χειμώνα 2023/24. Αυτό απαιτεί να έχουμε πρόσβαση στις αγορές με πιο συντονισμένο τρόπο στο πλαίσιο της κοινής μας ενεργειακής πλατφόρμας για τη συγκέντρωση της ζήτησης και τις από κοινού αγορές, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μείωση της ζήτησης και επιδιώκουμε τη σταθεροποίηση των αγορών και των τιμών».

Η δήλωση Σίμσον και η επιστολή έρχονται μία ημέρα μετά την επιστολή που έστειλαν τα 15 κράτη-μέλη που ζητούν πλαφόν στο φυσικό αέριο. Μεταξύ αυτών είναι η Ελλάδα, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία,. Οι χώρες αυτές μάλιστα προειδοποιούσαν στην επιστολή ότι θα μπλοκάρουν τον κανονισμό αλληλεγγύης σε περίπτωση που η Κομισιόν δεν παρουσιάσει πρόταση για το πλαφόν πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.

Οι 15 παρουσίασαν σήμερα αρραγές μέτωπο στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων το πρωί, στις Βρυξέλλες, συνεχίζοντας να πιέζουν προς την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο, κάτι που δεν επιθυμεί η Γερμανία.

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, οι συνεχείς διαφωνίες μεταξύ των 27 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να βγει λευκός καπνός για το πλαφόν στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.

enikos/ eurokinissi

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί