“Πόλεμος” δημοσκοπήσεων στην Τουρκία – Μεγάλες οι αποκλίσεις…

Βγήκε νέα δημοσκόπηση που δίνει διψήφιο προβάδισμα στον Ερντογάν.

Άλλες έρευνες πάλι, βγάζουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου παραμένει πρώτος

Η Τουρκία ζει στους ρυθμούς των εκλογών, έναν μήνα πριν οι πολίτες της προσέλθουν στις κάλπες με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και η μάχη είναι σκληρή για το ποιος θα επικρατήσει.

Παρόλο, που ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εμφανίζεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, νέα έρευνα εταιρείας δίνει προβάδισμα άνω του 10% στον Τούρκο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από 1 έως 3 Απριλίου, το ΑΚΡ λαμβάνει το 35% των ψήφων, έναντι του 21,7% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του οποίου ηγείται ο αντίπαλος του προέδρου Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) παίρνει το 11,2%, ενώ το δεξιό Καλό Κόμαμα (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ, συμμάχου του Κιλιτσντάρογλου 8,4%. Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των Γκρίζων Λύκων, που στηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν, περιορίζεται στο 4,5%. Το Κόμμα της Πατρίδας του Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές φαίνεται να λαμβάνει το 2,3%. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα μένουν κάτω του 1%, με εξαίρεση ίσως το αριστερό Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (ΤΙΡ), που με 0,9% δίνει τη μάχη για να ξεπεράσει το όριο αυτό.

Στα ποσοστά αυτά δεν έχει ενσωματωθεί το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων αρνήθηκαν να απαντήσουν στην έρευνα, 6,4% και 5% αντίστοιχα. Με κατανομή ωστόσο και του ποσοστού των αναποφάσιστων, η δύναμη του ΑΚΡ ανέρχεται, σύμφωνα με την έρευνα, στο 40,1%, του CHP στο 24,6%, του HDP στο 12,8%, του Καλού Κόμματος στο 9,6%, του ΜΗΡ στο 5,1% και του Κόμματος Πατρίδας του Ιντζέ στο 2,7%.

Παρ’ όλο που στις εκλογές της 14ης Μαΐου το ενδιαφέρον μονοπωλεί η μονομαχία Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου, οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης. Για να έχει αυτονομία κινήσεων ο μελλοντικός πρόεδρος πρέπει η συμμαχία που τον στηρίζει να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον τις 301 έδρες της απόλυτης πλειοψηφίας των συνολικά 600 εδρών του τουρκικού κοινοβουλίου.

Με δεδομένη μάλιστα και τη δέσμευση της «Συμμαχίας του Έθνους», η οποία στηρίζει την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, για τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος από προεδρικό σε ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, απαιτείται πλειοψηφία 360 εδρών για να προωθηθούν οι απαιτούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ή ακόμη και 400 εδρών αν προκύψει διαφωνία μεταξύ του προέδρου της χώρας και της Εθνοσυνέλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από την ίδια εταιρία, που αφορούσαν στις προεδρικές εκλογές και είχαν δοθεί προ ημερών στη δημοσιότητα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείτο με διαφορά 1,5 ποσοστιαίας μονάδας και συγκεκριμένα με 42,6% έναντι 41,1% του προέδρου Ερντογάν.

Πρώτος ο Κιλιτσντάρογλου σε άλλες δημοσκοπήσεις

«Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται λίγο κάτω από το 50%» και πρόκειται να υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών, προβλέπει ο διευθυντής της εταιρείας ερευνών ΟΡC, Μεχμέτ Ποστεκί, και θεωρεί ως αιτία την κάθοδο στις εκλογές του Μουχαρέμ Ιντζέ.

Στην πρόσφατη έρευνα της ORC, που διεξήχθη μεταξύ 7-11 Απριλίου προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 48,9%

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 41,5%

Μουχαρέμ Ιντζέ: 7,2%

Σινάν Ογάν: 2,4%

Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας ALF, που έγινε από 8 έως 12 Απριλίου:

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 47,4%

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 43,9%

Μουχαρέμ Ιντζέ: 6,5%

Σινάν Ογάν: 2,2%

(με πληροφορίες από newsbeast. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί