Πόλεμο προβλέπει ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων στην Εσθονία με αφορμή το Ουκρανικό

Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή, και η κλιμάκωση προς ανοιχτή σύγκρουση είναι αναπόφευκτη,

δήλωσε την Τετάρτη ο διοικητής των εσθονικών αμυντικών δυνάμεων (EDF) ενόψει της συνάντησης Λαβρόφ και Μπλίνκεν την Παρασκευή στη Γενεύη. 

Μιλώντας στο Estonian Raadio 2, ο Μάρτιν Χέρεμ, διοικητής των εσθονικών αμυντικών δυνάμεων, έκρινε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν προς μια ένοπλη σύγκρουση, και ότι η Ρωσία δεν ψάχνει καν για περισσότερες δικαιολογίες για τις επιχειρήσεις της. «Τα στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα μιλούν από μόνα τους».

Σύμφωνα με τον κ. Χέρεμ, τον οποίο επικαλείται το ERR News, η Ρωσία στοχεύει να κλονίσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια εμφανιζόμενη ως επικίνδυνη χώρα. Η αυξημένη και συνεχής αστάθεια μεταξύ των γειτόνων της θα εξυπηρετούσε στα μάτια του Κρεμλίνου τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά του.

Ωστόσο, ο διοικητής της εσθονικών αμυντικών δυνάμεων δεν βλέπει μια ένοπλη σύρραξη σε εσθονικό έδαφος, ακόμη και αν θα υπήρχε ανοιχτός πόλεμος στην Ουκρανία. Μια πιο πιθανή επιλογή είναι μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις και άλλες επιθέσεις κατά της ενημέρωσης.

Η Εσθονία επενδύει σήμερα σημαντικά στην άμυνά της, ιδίως στην αεράμυνα με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Το 2021 ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της χώρας ήταν 645 εκατ. ευρώ, περίπου 2,3% του ΑΕΠ της.

Το ΝΑΤΟ έχει συστήσει στα μέλη του οι στρατιωτικές δαπάνες να είναι τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε την Τετάρτη  ότι η πρόθεση είναι να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας τα επόμενα χρόνια κατά 380 εκατ. ευρώ.

(euractiv.gr)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί