Ποιός πόλεμος; Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ οι Ουκρανοί! Κατασκευάζουν νέο θηριώδες Antonov An-225

Το «όνειρο» θα ξαναπετάξει. O λόγος για ένα δεύτερο θηριώδες Antonov An-225 (επονομαζόμενο «Μαρίγια», δηλαδή όνειρο στα ουκρανικά), που κατασκευάζεται ήδη από τις ουκρανικές αρχές.

Το νέο Mriya θα κατασκευαστεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Κρατικής Επιχείρησης Antonov Γεβγκένι Γαβρίλοφ.

«Το έργο εκτελείται σε μυστικό μέρος. Το δεύτερο An-225 θα εφοδιαστεί με νέα μέρη, και μέρη του κατεστραμμένου αεροσκάφους» εξήγησε. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι είναι κατά 30% έτοιμο.

Το Antonov An-225 Mriya (Ουκρανικά: Антонов Ан-225 Мрія, ήταν μεταφορικό αεροσκάφος κατασκευασμένο από την Antonov το 1988 στη Σοβιετική Ένωση. Ήταν το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, σχεδιάστηκε για την μεταφορά του διαστημικού λεωφορείου Μπουράν και είναι μεγέθυνση του An-124 Ruslan. Μετά την διακοπή του προγράμματος Μπουράν, το Antonov An-225 διατέθηκε για εμπορικές μεταφορές βαρέων φορτίων λόγω του μεγάλου εσωτερικού χώρου της ατράκτου του.

Το μόνο Antonov 225 σε υπηρεσία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το θρυλικό μεγαθήριο καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς μια μέρα μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, στις 25 Φεβρουαρίου.

Για τους Ουκρανούς η κατασκευή νέου Antonov είναι θέμα τιμής, αλλά συμβολίζει την επανοικοδόμηση της ίδιας της χώρας τους μετά τον πόλεμο.

«Το κατάστρεψαν γιατί κανένας δεν ξέρει πως να σχεδιάσει ένα αεροπλάνο σαν αυτό, εκτός από εμάς. Και κανείς δεν μπορεί να φτιάξει ένα ‘Μαρίγια’ σαν αυτό, εκτός από τους δικούς μας ανθρώπους. Αυτή είναι η γνώμη μου» είχε δηλώσει Ουκρανός στρατιώτης στην απεσταλμένη του ΣΚΑΪ Έλλη Κασόλη που βρέθηκε στο Χοστόμελ.

Το θηριώδες αεροσκάφος είχε προσγειωθεί στην Αθήνα το 2020, μεταφέροντας υγειονομικό υλικό.

(skai – φωτο:pixabay)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί