Ποιά θα είναι η συνέχεια στην Τουρκία! Η φράση του συμβούλου Ερντογάν για Δύση και Ρωσία!!!

Η βιασύνη του Κιλιντζάρογλου και το χειρότερο σενάριο που δείχνει να έχει αποφευχθεί...

Μετά την μεγάλη νίκη του σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ισχυρός, περιμένει, κατά πάσα πιθανότητα, τον δεύτερο γύρο για να διεκδικήσει δυναμικά την εκλογή του, κρατά την Τουρκία σε διακριτή απόσταση από την Δύση και στον γνώριμό της ρόλο του «κακού παιδιού», παρότι πλέον έχει ρίξει τους τόνους σε σύγκριση με το παρελθόν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο επί σειρά ετών σύμβουλος του Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ιμπραΐμ Καλίν, είχε τονίσει το πόσο έχει προχωρήσει στην Τουρκία η τάση ανεξαρτησίας από την δυτική εξωτερική πολιτική.

«Νομίζω ότι η Δύση αποξενώνεται από τον υπόλοιπο κόσμο. Χάνει τον έλεγχο», σημείωσε και συνέχισε: «σε πολλά ζητήματα: τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αντιμετώπιση της Κίνας, την μετανάστευση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το γεγονός ότι το οικονομικό βάρος του κόσμου μετατοπίζεται από την Δύση προς την Ανατολή».

«Αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει με κέρδη θέσεων, αλλά με μια νέα συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των δύο παγκόσμιων μπλοκ», είχε πει για την Ουκρανία.

Στην κυβέρνηση Ερντογάν λοιπόν βλέπουν πως αναδύεται μια νέα τάξη πραγμάτων και μιλούν διπλωματικά, θέλοντας μεν να χαμηλώσουν μεν τους τόνους με την Δύση, δίχως να παραγνωρίσουν τα γεγονότα στην Ανατολή! Από την άλλη ο μέγας ηττημένος Κιλιτσντάρογλου είχε βιαστεί να επικρίνει την Ρωσία χάριν της Δύσης.

Ποιά θα είναι τώρα η επόμενη μέρα στην Τουρκία μετά από αυτό το αποτέλεσμα;;;

Ο Ερντογάν είναι ο «διάβολος που ξέρουν» στην Δύση και αυτό ίσως μέτρησε, όπως είχατε διαβάσει στο ΕΛ! Ο Κιλιτσντάρογλου ήταν και αποδείχθηκε λίγος για να αντιμετωπίσει τον τούρκο ηγέτη.

Το χειρότερο σενάριο για την ΕΕ και την Δύση θα ήταν η πολιτική αστάθεια την επομένη των τουρκικών εκλογών. Η συντριβή όμως της αντιπολίτευσης από τον Ερντογάν δείχνει να απομακρύνει αυτό το σενάριο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στον δεύτερο γύρο, αν τελικά χρειαστεί.

Όσο για την Ρωσία, στην Μόσχα χαμογελούν διακριτικά για την διαφαινόμενη επανεκλογή Ερντογάν.

«Το Κρεμλίνο έχει επίσημα ανακοινώσει πως θα σεβαστεί την λαϊκή ετυμηγορία στην Τουρκία. Ωστόσο είναι προφανές πως η Μόσχα έχει πολλούς λόγους να θέλει επανεκλογή Ερντογάν ώστε να μην κλονιστεί το προνομιακό καθεστώς σχέσεών της και κυρίως η διέξοδος από τις δυτικές κυρώσεις που παρέχει ο Ερντογάν», είναι όσα μεταδίδονται από την Ρωσία.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί