Ποια χώρα θέλει να παρακολουθεί τα κινητά των αλλοδαπών που δεν τους δίνεται άσυλο;

Η κυβέρνηση της Δανίας σκοπεύει να λαμβάνει δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα των μεταναστών στους οποίους δεν χορηγείται πολιτικό άσυλο,

σε μια προσπάθεια για επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπατρισμού, σύμφωνα με το δανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.


Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, Ματίας Τεσφάγε, πολλοί αιτούντες άσυλο στη Δανία χρησιμοποιούν το YouTube, το Snapchat και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τα σχέδιά τους, πιθανές διαδρομές και προορισμούς για άλλες χώρες.

«Αιφνιδιάστηκα λίγο όταν ανακάλυψα ότι όσον αφορά την απέλαση, δεν χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες για να παγιδεύσουμε τα κινητά τηλέφωνα των αιτούντων άσυλο, όπως για παράδειγμα να μπορούμε να εξακριβώσουμε την εθνικότητα ή την ταυτότητά τους» δήλωσε ο Τεσφάγε.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια από τις επτά προτάσεις για ένα νέο νομοσχέδιο για τον επαναπαρισμό μεταναστών. Μια άλλη πρόταση αφορά τη χορήγηση χρηματικού ποσού 20.000 κορώνων (περίπου 2.687 ευρώ), ως αντάλλαγμα προκειμένου να εγκαταλείψουν τις εφέσεις τους στην επιτροπή μετανάστευσης και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Πρόκειται για «ένα ακόμα βήμα για μια συνεκτική πολιτική επαναπατρισμού» δήλωσε ο υπουργός για το νέο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι προσφέρει καθαρή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο,

Πάντως, τα προτεινόμενα μέτρα έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κεντροαριστερών συμμάχων της κυβέρνησης, που παραδοσιακά τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης και υποστηρίζουν ότι το κράτος δίνει στους ανθρώπους χρήματα σε αντάλλαγμα για τα δικαιώματά τους.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν στη Δανία 1.100 αιτούντες άσυλο, πολλοί εκ των οποίων ζουν υπό αυτό το καθεστώς στη χώρα για περισσότερα από πέντε χρόνια.

(sputniknews – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί