Πιθανή η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα

Στις 17 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα μετά τη ΔΕΘ, αναμένεται σύμφωνα με όσα λέγονται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης  να φθάσει στην Ελλάδα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν σε επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας συνοδεία πιθανότατα και της Υπουργού Αμύνης της Γαλλίας, της κ. Παρλί. Στην ατζέντα του Γάλλου Προέδρου  πιθανότατα θα βρίσκονται ζητήματα που έχουν […]

Στις 17 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα μετά τη ΔΕΘ, αναμένεται σύμφωνα με όσα λέγονται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης  να φθάσει στην Ελλάδα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν σε επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας συνοδεία πιθανότατα και της Υπουργού Αμύνης της Γαλλίας, της κ. Παρλί.

Στην ατζέντα του Γάλλου Προέδρου  πιθανότατα θα βρίσκονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, τόσο για την Κύπρο, όσο και για τη Λιβύη και το Λίβανο,  μέρη στα οποία η γαλλική εξωτερική πολιτική  έχει απλώσει τα πλοκάμια της, επεκτείνοντας τη διπλωματική της παρουσία μετά το κενό που έχουν αφήσει οι ΗΠΑ από την ελλιπή ενασχόλησή τους με την περιοχή την τελευταία διετία.

Εκτός αυτών, πιθανότατα ο Γάλλος Πρόεδρος θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και για το φλέγον ζήτημα της επιλογής του νέου πλοίου για το πρόγραμμα νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, με τη γαλλική πρόταση να βρίσκεται σταθερά μέσα στις υποψήφιες προτάσεις.

Η Γαλλική πρόταση αναμένεται σχετικά ακριβή εν συγκρίσει με τις άλλες προτάσεις του διαγωνισμού όπως η Ολλανδική αλλά παραμένει ισχυρή αφού οι Γάλλοι προσφέρουν την παράδοση 2 πλοίων το 2025 εφόσον στερούνται ενδιάμεσης λύσης για το διάστημα που οι ΜΕΚΟ 200 του Πολεμικού Ναυτικού θα εκσυγχρονίζονται αφού η Cassard προφανώς ( και ορθώς ) απορρίφθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό και οδεύουν προς το διαλυτήριο όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.el.gr/war/navy/pali-kala-poy-den-ta-pirame-gia-to-dial/ .

Από εκεί και έπειτα υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τα πλοία αυτά καθ’ εαυτά όπως είναι το ζήτημα του πλήθους των πυραύλων επιφανείας-αέρος και τις αναχορηγίες τους, τη μη ευχέρεια ανατροφοδότησης των τορπιλοσωλήνων εν πλώ και πολύ σημαντικό, η μη ύπαρξη συστήματος ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ECM) στα σκάφη και ποιά λύση θα προτείνουν για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα οι Γάλλοι στην τελική πρότασή τους.

Εφόσον δεν υπάρξουν εξελίξεις στη ΔΕΘ για το ζήτημα των πλοίων, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για το ζήτημα σε τυχόν επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα.

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί