Πήρε θέση και η Κίνα για την Ανατολική Ουκρανία

Τι αναφέρει το Πεκίνο...

Το Πεκίνο εξέφρασε «ανησυχία» για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε την αναγνώριση των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Μιλώντας με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε ότι οι τελευταίες αλλαγές συνδέονται με την συνεχιζόμενη αποτυχία εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ του 2015, η οποία παρείχε έναν οδικό χάρτη για την ειρηνική επανένταξη των αποσχισμένων περιοχών του Donbass στην Ουκρανία.

Την Δευτέρα, η Ρωσία αναγνώρισε τις δύο αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες ως ανεξάρτητες οντότητες. Η Μόσχα είπε ότι η άρνηση του Κιέβου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει του Πρωτοκόλλου του Μινσκ και η προφανής άρνησή του να επιδιώξει μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων με τις αντάρτικες περιοχές της δικαιολογούν την κίνηση.

Καθώς αναγνώριζε τις αποσχισθείσες δημοκρατίες ως κυρίαρχα έθνη, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στα εδάφη για να τα υπερασπιστούν έναντι πιθανής στρατιωτικής δράσης από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι η θέση του Πεκίνου για το ζήτημα της Ουκρανίας παραμένει συνεπής. «Οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί και οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να τηρούνται», είπε ο Wang.

Κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αναγνωρίσουν την σημασία της εφαρμογής της αρχής του αδιαίρετου της ασφάλειας, να χαλαρώσουν την κατάσταση και να επιλύσουν τις διαφορές μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί