Πηγές εντός Ισραήλ: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για την επίθεση στο Ιράν, vid

Πώς αντιδρά η Τεχεράνη

Ο Ισραηλινός Στρατός έχει αποφασίσει πώς θα αντεπιτεθεί στο Ιράν και τους πληρεξούσιους του, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα.

Πηγές μίλησαν στην The Jerusalem Post για τον χρόνο που θα γίνει η επίθεση!

Όπως τονίζεται, επειδή ο χρόνος είναι ακόμα μεταβλητός και λόγω όλων των απαραίτητων πολύπλοκων προετοιμασιών, η τρέχουσα απόφαση θα μπορούσε να αλλάξει και η επίθεση να μην γίνει τόσο γρήγορα, όσο πολλοί περιμένουν!

Σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή εφημερίδα, η Ιερουσαλήμ εξακολουθεί να επιδιώκει να περιορίσει την επίθεση για να αποφύγει την κλιμάκωση σε περιφερειακό πόλεμο. Το χτύπημα, αν γίνει πρέπει να είναι χειρουργικό!

Ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Αντιστράτηγος, Χέρζι Χαλέβι, άφησε να εννοηθεί ότι η επίθεση δεν επίκειται σύντομα λόγω του Ισραηλινού Πάσχα! Άλλοι αξιολογούν αυτή την δήλωση ως «στάχτη στα μάτια» των Ιρανών και πως μέχρι την Δευτέρα που ξεκινά το εορταστικό κλίμα θα γίνει η επίθεση!

Η Jerusalem Post ισχυρίζεται πάντως πως «η απλή ανάγνωση των σχετικών σημάτων από το Τελ Αβίβ υποδηλώνει ότι μια μεγάλη επίθεση δεν επίκειται τις επόμενες ημέρες και θα μπορούσε ακόμη και να αναβληθεί για ακόμα περισσότερο.

Το Ισραήλ καλείται να πετύχει σε παράλληλο χρόνο, πολλαπλούς στόχους, όπως τονίζεται

  • να διαμηνύσει στο κάθε Ιράν πως τίποτα δεν μένει αναπάντητο,
  • παράλληλα να μην ρισκάρει περιφερειακή σύγκρουση
  • και χωρίς να χάσει την στήριξη των δυτικών συμμάχων αλλά και των σουνιτικών μουσουλμανικών κρατών, με τα οποία έχει συμφωνήσει σε ειρηνικές σχέσεις! Ειδικά σε μία περίοδο,, κατά την οποία, λόγω του πολέμου στην Γάζα, το Ισραήλ έχει αρχίζει και δημιουργεί μεγάλες αντιπάθειες!

Σε σχέση με την μορφή που πρόκειται να έχει η ισραηλινή αντίδραση, ακούγονται τα εξής:

  • Ε επίθεση σε στόχο εκτός Ιράν, βάση των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία.
  • Ελεγχόμενη Επίθεση εντός Ιράν με έγκριση από Ουάσιγκτον.
  • Εξουδετέρωση στόχων εντός Ιράν με τη βοήθεια της Μοσάντ
  • Χτύπημα χωρίς την έγκριση συμμάχων
  • Δυνατό χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ

Ακόμη και η πιο μικρή επίθεση από το Ισραήλ θα φέρει μια «μαζική και σκληρή» απάντηση, προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi.

Μιλώντας σε μια στρατιωτική παρέλαση κοντά στην Τεχεράνη την Τετάρτη, ο Ραΐσι είπε ότι εάν γινόταν οποιαδήποτε κίνηση εναντίον του Ιράν, θα αντεπιτεθούν. Η χώρα πάντως συνεχίζει να προετοιμάζεται για πιθανή αντίδραση από το Ισραήλ.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/AP POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί