• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πιέσεις στην κυβέρνηση Τζόνσον για καραντίνα σε αφίξεις από την Ελλάδα- Η TUI κόβει τα πακέτα για Λαγανά

Πιέσεις στην κυβέρνηση Τζόνσον για καραντίνα σε αφίξεις από την Ελλάδα- Η TUI κόβει τα πακέτα για Λαγανά

tui unsplash
Πιέσεις ασκούνται στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να επιβληθούν μέτρα καραντίνας σε όσους φτάνουν στην Αγγλία από την Ελλάδα, έπειτα από τις αντίστοιχες κινήσεις στις οποίες προχώρησαν η Σκωτία και η Ουαλία.

Στο μεταξύ, ήδη η TUI ανακοίνωσε ότι κόβει όλα τα πακέτα διακοπών προς τον Λαγανά, επειδή οι πελάτες της απέτυχαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό.

Όλα αυτά προκύπτουν λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι οι 193 επιβαίνοντες σε πτήση της TUI από τη Ζάκυνθο προς το Κάρντιφ της Ουαλίας κλήθηκαν να μπουν σε καραντίνα, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού.

Τα μέτρα σε Σκωτία και Ουαλία

Από την Πέμπτη, όσοι επιστρέφουν στην Σκωτία από την Ελλάδα θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Η κυβέρνηση της Σκωτίας εξήγησε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από αποδείξεις για εισαγωγή κρουσμάτων, ιδιαίτερα από τα ελληνικά νησιά, με συνέπεια να βγει η χώρα μας από τη λίστα εξαίρεσης από την καραντίνα.

«Με τον σχετικά χαμηλό δείκτη μόλυνσης στη Σκωτία, η εισαγωγή νέων κρουσμάτων από την Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας, Humza Yousaf, συμπληρώνοντας ότι η τοπική κυβέρνηση εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας αποφάσεις με βάση τις διαθέσιμες επιστημονικές αποδείξεις.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε πως όσοι επιστρέφουν στην περιοχή από τη Ζάκυνθο θα πρέπει να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση σε δύο εβδομάδες, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού. Το μέτρο αφορά και όσους φτάνουν στην Ουαλία από τη Ζάκυνθο, μέσω των αεροδρομίων της Αγγλίας.

Τέλος τα πακέτα της TUI για Λαγανά

Αργά το βράδυ της Τρίτης η TUI, η μοναδική αεροπορική εταιρεία που κάνει πτήσεις από το Κάρντιφ προς τη Ζάκυνθο, ανακοίνωσε ότι κόβει τα πακέτα διακοπών στον Λαγανά.

«Έπειτα από τα πρόσφατα θετικά δείγματα πελατών που επέστρεφαν από τη Ζάκυνθο, αποφασίσαμε να μην προσφέρουμε πλέον διακοπές στον Λαγανά, από τις 3 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Άντριου Φλίνθαμ, διευθυντής της TUI για τη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία. Τα πακέτα διακοπών για τα υπόλοιπα θέρετρα της Ζακύνθου θα συνεχιστούν κανονικά, διευκρίνισε ο ίδιος. «Ο Λαγανάς είναι ένα δημοφιλές θέρετρο, όπου παραδοσιακά κάνουν διακοπές νεαροί άνθρωποι, σε μεγάλες παρέες. Η υγεία και η ασφάλεια των συναδέλφων μας και των πελατών μας είναι η πρωταρχική ανησυχία μας και οι πρόσφατες περιπτώσεις έδειξαν ότι κάποιοι πελάτες δεν εφαρμόζουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και τα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό», εξήγησε ο Φλίνθαμ.

«Για αυτό, το σωστό- για να προστατεύσουμε και να μειώσουμε τον πιθανό κίνδυνο για άλλους- είναι να μην προσφέρουμε πλέον διακοπές στο συγκεκριμένο θέρετρο», συμπλήρωσε.

Πιέσεις στην κυβέρνηση Τζόνσον

Μετά τις αποφάσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας, η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να επανεξετάσει τους κανόνες για την καραντίνα και στην Αγγλία, σε ό,τι αφορά όσους προέρχονται από την Ελλάδα, αναφέρουν οι Times και το ΒΒC.

Ο υπουργός Υγείας της Ουαλίας, Vaughan Gething, δήλωσε ότι υπάρχουν έξι συρροές κρουσμάτων, που οδήγησαν σε περισσότερες από 30 μολύνσεις, οι οποίες συνδέονται με πτήσεις από τη Ζάκυνθο την προηγούμενη εβδομάδα. Ανάμεσά τους, δύο πτήσεις που προσγειώθηκαν στην Αγγλία.

Παράλληλα, ο Gething κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να γίνει συνάντηση σήμερα, για μια κατεπείγουσα συζήτηση με αντικείμενο την αφαίρεση της Ελλάδας από τη λίστα των χωρών που εξαιρούνται από την καραντίνα. Η σχετική συνάντηση συνήθως γίνεται κάθε Πέμπτη. Κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται οι Times ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για καραντίνα σε όσους φτάνουν από την Ελλάδα στην Αγγλία. Τουλάχιστον 16 κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί έως τώρα στην πτήση της 25ης Αυγούστου από τη Ζάκυνθο προς την Κάρντιφ. Μια πτήση «γεμάτη κορωνο-ηλίθιους», σύμφωνα με μια επιβάτη, που κατήγγειλε ότι πολλοί δεν τηρούσαν τα μέτρα.

Το σχέδιο της Μ. Βρετανίας προβλέπει να μπαίνουν σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από χώρα που έχει τουλάχιστον 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις προηγούμενες 7 ημέρες. Οι Times σημειώνουν ότι χθες η Ελλάδα είχε 14 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, αλλά συμπληρώνουν ότι υπάρχει ανησυχία έπειτα από την έξαρση στη Ζάκυνθο.

Με πληροφορίες από Times, BBC, Guardian /lifo/ photo unsplash