Πέντε Αφγανές που απειλούνταν από τους Ταλιμπάν απομακρύνθηκαν και αναμένονται σήμερα στη Γαλλία

Η Γαλλία υποδέχεται σήμερα πέντε γυναίκες από το Αφγανιστάν, οι οποίες απειλούνται από τους Ταλιμπάν και είχαν καταφύγει στο γειτονικό Πακιστάν, κάνοντας μια μικρή, αλλά συμβολική αρχή σε μια επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους, την οποία ζητούσαν από καιρό υποστηρικτές τους.

Αυτοί ζητούν τώρα από το Παρίσι να δημιουργήσει ανθρωπιστικό διάδρομο αφιερωμένο στις γυναίκες.

Πρόκειται προς το παρόν μόνον για 5 Αφγανές, εκ των οποίων μία συνοδεύεται από τρία παιδιά, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού σήμερα το απόγευμα, μήνες μετά την φυγή τους από το Αφγανιστάν για να γλιτώσουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν που κατέλαβαν ξανά την εξουσία στη χώρα το καλοκαίρι του 2021.

Οι γυναίκες αυτές, μια πρώην διευθύντρια του Πανεπιστημίου Φυσικών Επιστημών, μια πρώην σύμβουλος μη κυβερνητικών οργανώσεων, μια πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια ή ακόμη μια πρώην καθηγήτρια σε “κρυφό σχολείο της Καμπούλ”, έχουν κοινό ότι δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από τις αερογέφυρες που δημιουργήθηκαν προς τις δυτικές χώρες κατά την κατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, όπως επίσης ότι αναγκάστηκαν να διαφύγουν με δικά τους μέσα προς το γειτονικό Πακιστάν.

“Σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες που απειλούνται πρωτίστως από τους Ταλιμπάν επειδή κατείχαν σημαντικές θέσεις στην αφγανική κοινωνία (…) ή είχαν στενές επαφές με τους Δυτικούς. Αυτή είναι η περίπτωση των πέντε γυναικών που έρχονται σήμερα”, δήλωσε στο AFP ο Ντιντιέ Λεσί, ο γενικός διευθυντής του Γαλλικού Γραφείου Μετανάστευσης και Ένταξης (Ofii), οργάνου που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

– “Εκατοντάδες” Αφγανές στο Πακιστάν –

Μόλις φτάσουν, οι γυναίκες αυτές θα φιλοξενηθούν αρχικά σε κέντρο “διαμετακόμισης” στην περιοχή του Παρισιού, θα καταχωρισθούν ως αιτούσες άσυλο και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν σε καταλύματα “μακράς διαρκείας” για το χρονικό διάστημα που το Γαλλικό Γραφείο Προστασίας Προσφύγων και Απάτριδων (Ofpra) θα καταρτίζει τους φακέλους τους, διευκρίνισε ο Ντιντιέ Λεσί.

“Χωρίς πολύ θόρυβο, η επιχείρηση Apagan (διαφυγής Αφγανών προς τη Γαλλία) συνεχίζεται”, πρόσθεσε ο Λεσί, υπογραμμίζοντας ότι αυτού του είδους η επιχείρηση απομάκρυνσης “θα επαναληφθεί αν και άλλες γυναίκες, που ταιριάζουν σε αυτό το προφίλ, έχουν βρει καταφύγιο στο Πακιστάν”.

Ωστόσο, αν και ο ερχομός των γυναικών αυτών στη Γαλλία είναι “μια καλή είδηση”, αυτός “δεν αποτελεί προϊόν πολιτικής απόφασης”, αλλά “εξασφαλίστηκε με πολύ αγώνα” από ακτιβιστές που έδωσαν μάχη “για να εξασφαλίσουν βίζες” για αυτές, δήλωσε στο AFP η Ντελφίν Ρουιγιό, γενική διευθύντρια της οργάνωσης France terre d’asile (Γαλλία γη ασύλου), κέντρο της οποίας θα τις υποδεχθεί αρχικά.

Η οργάνωση αυτή, η οποία υποστηρίζει εδώ και μήνες τις εκκλήσεις για την προστασία των γυναικών αυτών, ζητεί να υπάρξει ένα “ειδικό μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδοχής”, συνέχισε η Ρουιγιό, η οποία υπολογίζει σε “εκατοντάδες” τις Αφγανές που “κρύβονται” στο Πακιστάν.

Το καλοκαίρι του 2021, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία θα παραμείνει “στο πλευρό των Αφγανών”, εν μέσω της επιχείρησης απομάκρυνσης –15.769 άνθρωποι ανάμεσα στην άνοιξη του 2021 ως το τέλος του φετινού Ιουλίου, σύμφωνα με τις αρχές.

– “Εγκατάλειψη” –

Δύο χρόνια μετά, “οι γυναίκες, ιδιαίτερα αυτές που είναι μόνες και δεν διαθέτουν τις απαραίτητες επαφές, έχουν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί”, αποκάλυπτε στα τέλη Απριλίου σε άρθρο στην γαλλική εφημερίδα Monde η ένωση Accueillir les Afghanes (Υποδεχθείτε τις Αφγανές), επικεφαλής της οποίας είναι κυρίως δημοσιογράφοι.

“Γι’αυτές υπάρχουν σήμερα μόνον μεμονωμένες πρωτοβουλίες, που υλοποιούνται συχνά με κόπο από δημοσιογράφους, ερευνητές, οργανώσεις, για να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν σταδιακά”, ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη της η ένωση αυτή και κάλεσε τη Γαλλία να εφαρμόσει “επείγον” πρόγραμμα ανθρωπιστικής υποδοχής.

Από την επάνοδό του στην εξουσία, το καθεστώς των Ταλιμπάν περιόρισε σταδιακά τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να πάνε σχολείο μετά τα 12, δεν έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια, τα πάρκα ή τα αθλητικά κέντρα.

Οι γυναίκες, οι οποίες υποχρεώνονται να καλύπτονται πλήρως όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους, δεν έχουν επίσης πλέον το δικαίωμα να εργάζονται για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και είναι αποκλεισμένες από τις περισσότερες θέσεις στο δημόσιο.

Έπονται κι άλλες, πιο σημαντικές επιχειρήσεις σαν την σημερινή; Στην ερώτηση αυτή δεν θέλησαν να απαντήσουν ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ούτε η γαλλική προεδρία, και σε κάθε περίπτωση χωρίς να πάρει θέση η κυβέρνηση, υπογραμμίζει η οργάνωση “Γαλλία γη ασύλου”, η επιχείρηση αυτή δεν ισοδυναμεί με “δέσμευση της Γαλλίας”.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / scr)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί