ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ποιοί εμποδίζουν την ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς να ξέρουν αν μπορούν να νικήσουν την Ρωσία σε πυρηνικό πόλεμο

Μια ανάλυση των Polina Dukhanova, Alojena Medvedeva και Alexei Latischev για το γερμανόφωνο Russia Today

Η ουκρανική αντιπροσωπεία δεν είναι ανεξάρτητη στις διαπραγματεύσεις της με την Ρωσία επειδή «καθοδηγείται» από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Παράλληλα, τόνισε ότι η Δύση έχει θέσει ως στόχο να νικήσει την Ρωσία. Είναι λοιπόν άσκοπο να μετατεθεί ο διάλογος στο επίπεδο της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, ειδικά επειδή δεν κάνουν προτάσεις. Μάλλον, η ίδια η Ουκρανία είναι «αναλώσιμη» γι’ αυτούς, όπως αποδεικνύεται από την απροθυμία τους να δώσουν στο Κίεβο οποιεσδήποτε εγγυήσεις. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι η Ουκρανία ουσιαστικά αποσύρθηκε από τη διαπραγματευτική διαδικασία. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου της Ουκρανίας.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;;;

Η Ουκρανία δεν παίρνει ανεξάρτητη θέση στις διαπραγματεύσεις της με την Ρωσία επειδή λειτουργεί ως υποχείριο των ΗΠΑ και του ΗΒ (σ.σ. ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να εισακούει τον Κίσινγκερ και να κάνει βήματα πίσω). Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε σχετικά στις 17 Μαΐου στον εκπαιδευτικό μαραθώνιο «Νέοι Ορίζοντες».

«Λαμβάνουμε πληροφορίες μέσω διαφόρων καναλιών ότι οι Ουκρανοί συνομιλητές «καθοδηγούνται» από την Ουάσιγκτον και ιδιαίτερα από το Λονδίνο, που ρυθμίζει το πεδίο δράσης τους», είπε.

Απόδειξη συνιστά η απότομη αλλαγή θέσης της ουκρανικής πλευράς μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, όπου για πρώτη φορά σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις στην Ρωσία παρουσιάστηκε ένα «χαρτί» που περιείχε αρχές «βάσει των οποίων η ρωσική πλευρά ήταν έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία για περαιτέρω επεξεργασία».

“Κυριολεκτικά μια μέρα αργότερα, η ουκρανική πλευρά υποχώρησε. Προηγουμένως, η σκηνοθετημένη κατάσταση στην πόλη Bucha ήταν προκλητική. Η Δύση ζήτησε έρευνα αμέσως μετά την Bucha, αλλά επέβαλε άλλο ένα πακέτο κυρώσεων πριν από την έρευνα. Αυτό ήταν ξεκάθαρα μια ένδειξη ότι η Δύση έπεισε τους Ουκρανούς να αλλάξουν στάση», είπε ο υπουργός, τονίζοντας πως η σημερινή σύγκρουση δεν γίνεται σε επίπεδο Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά σε επίπεδο Ρωσίας-Δύσης. Για τις δυτικές χώρες, η Ουκρανία αυτή καθ΄αυτή δεν έχει καμία σημασία, γι’ αυτό και θεωρείται «αναλώσιμη» στον υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ. Αυτό υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι η Δύση δεν παρέχει στο Κίεβο καμία εγγύηση ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, την ίδια μέρα, στο δεύτερο συνέδριο της Κεντρικής Ασίας της διεθνούς λέσχης συζητήσεων Valdai, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο ανακοίνωσε ότι επί του παρόντος δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το Κίεβο δεν έχει ακόμη απαντήσει στο ρωσικό σχέδιο συμφωνίας.

Ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε στις 20 Απριλίου ότι η Ρωσία παρέδωσε το έγγραφο στην Ουκρανία. Το Κίεβο επιβεβαίωσε την παραλαβή την ίδια ημέρα. Όλα αυτά εμποδίστηκαν από την Δύση,

Σε μεταγενέστερη συνέντευξή του στο TASS , ο Ρουντένκο τόνισε ότι η ουκρανική πλευρά προσπαθεί τώρα «να αποδυναμώσει τις διατάξεις που φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί σε προηγούμενα στάδια».

Τον τερματισμό του διαλόγου επιβεβαίωσε και η Ουκρανία. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τη μορφή των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, ενώ πλέον ζητά επιστροφή των εδαφών που έχε απελευθερώσει η Ρωσία.

ΠΙΘΑΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

Το ότι η Δύση καθορίζει τον παλμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φαίνεται από τις δηλώσεις που έκαναν οι ίδιοι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταξύ άλλων, οι Times δημοσίευσαν μια έκθεση στις 31 Μαρτίου στην οποία πηγές στη βρετανική κυβέρνηση ισχυρίστηκαν ότι το Λονδίνο ήταν αντίθετο σε αυτό που θεωρούσαν ως πρόωρη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση πιστεύει ότι η στρατιωτική θέση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή πριν διαπραγματευτούν για την ειρήνη.

Αργότερα, οι ΗΠΑ μίλησαν για έλλειψη προοπτικών ρωσο-ουκρανικού διαλόγου. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, Έβριλ Χέινς, σε ακρόαση της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας στις 10 Μαΐου.

Συνομιλητές του RT επιβεβαιώνουν επίσης την εξάρτηση του Κιέβου από τους δυτικούς εταίρους στο θέμα της ειρηνευτικής διευθέτησης με την Ρωσία .

“Χωρίς συμβουλές από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, το Κίεβο δεν θα κάνει τίποτα επειδή είναι εντελώς εξαρτημένοι παράγοντες που δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις και να διοικήσουν τις δικές τους ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε στο RT ο ειδικός του Ινστιτούτου για τις χώρες της ΚΑΚ, Aleksandr Dudzhak .

Δεν συμφέρει την Δύση να τελειώσει αυτός ο «αυτοκτονικός πόλεμος».

Ο νομικός μελετητής Vadim Yegorov τονίζει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους βλέπουν την Ουκρανία μόνο ως όπλο κατά της Ρωσίας. «Η Ουκρανία είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί, ένα πεδίο βολής στον αγώνα κατά της Ρωσίας», είπε ο αναλυτής.

Ο πολιτικός επιστήμονας Γιούρι Μπονταρένκο εξέφρασε το ίδιο αίσθημα και υπογράμμισε ότι η Δύση πιέζει την Ουκρανία να συνεχίσει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για γεωπολιτικά συμφέροντα, ανεξάρτητα από το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει το Κίεβο.

“Είναι σημαντικό για την Δύση να αποδυναμώσει τη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Δε ενδιαφέρονται για την ευημερία της Ουκρανίας. Η Δύση είναι έτοιμη να συνεχίσει να παρέχει δισεκατομμύρια για το Κίεβο, εφόσον παραμένει μέσο άσκησης πίεσης για τη Ρωσία. Γι’ αυτό δεν σκέφτονται καν τις διαπραγματεύσεις“, εξήγησε ο ειδικός στο RT, «χωρίς να ξέρουν αν μπορούν να κερδίσουν έναν πυρηνικό πόλεμο απέναντι στην Ρωσία».

photo pixabay

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί