, επίπεδο ρεκόρ που επέτρεψε στην ήπειρο να αποφύγει την εισαγωγή 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων έναντι δυνητικού τιμήματος 29 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση του κέντρου μελετών Ember που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.
Μεταξύ του Μαΐου και του Αυγούστου, η παραγωγή ηλεκτρισμού από τα φωτοβολταϊκά συστήματα ανήλθε σε 99,4 τεραβατώρες (TWh), σύμφωνα με το κέντρο μελετών, που ειδικεύεται σε ενεργειακά ζητήματα.
Κατά την έκθεσή του, οι 18 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αυτό το καλοκαίρι ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού με τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, ειδικά η Ολλανδία (23% του ενεργειακού μείγματος), η Γερμανία (19%) και η Ισπανία (17%).
Η Γαλλία αντίθετα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο, με μόλις το 7,7% της παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα να προέρχεται από φωτοβολταϊκά συστήματα αυτό το καλοκαίρι.
Η ισχυρότερη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού με αυτόν τον τρόπο καταγράφηκε στην Πολωνία, όπου 26πλασιιάστηκε, ενώ ακολούθησαν Φινλανδία και Ουγγαρία, όπου πενταπλασιάστηκε, σημειώνει το Ember, το οποίο άντλησε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΣΜΗΕ).
Χωρίς αυτή την παραγωγή, η ΕΕ θα ήταν υποχρεωμένη να εισαγάγει 20 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου επιπλέον, υπολόγισαν οι αναλυτές, έναντι τιμήματος 29 δισεκ. ευρώ στις τιμές που καταγράφονταν από τον Μάιο ως τον Αύγουστο.
Η άνοδος της παραγωγής από το καλοκαίρι του 2021 ως το καλοκαίρι του 2022 (22 TWh) επέτρεψε να εξοικονομηθούν σε τέσσερις μήνες 4 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, αξίας 6 και πλέον δισεκ. ευρώ.
Παρ’ όλ’ αυτά, μολονότι η παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα επιταχύνεται, η ανάπτυξή τους κρίνεται ακόμη ανεπαρκής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ember, η ήπειρος θα έχει τα χρόνια που έρχονται εγκατεστημένα λιγότερα από τα μισά από αυτά που χρειάζεται για να εκπληρώσει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους που έχει θέσει η ΕΕ με ορίζοντα το 2030.
amna/ unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Ταξίδι στο άγνωστο”: Πού θα μεταφέρει τους τουρίστες το μεγα-έργο της Κίνας!
- Ιαπωνικό στυλό έκανε παγκόσμια αίσθηση: Δείτε τι “ζωντανό” έχει μέσα! ΒΙΝΤΕΟ
- Εξαιρετικά εύθραυστη η εκεχειρία στο Ιράν: Προειδοποιούν οι ΗΠΑ
- Γεωπολιτικό «ρεσιτάλ»! Οι Ρώσοι αυξάνουν συνεχώς την παρουσία τους στην Αφρική
- Παραβιάσεις της συμφωνηθείσας εκεχειρίας καταγγέλλει o πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου
- ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ “δοκιμάστηκε και απέτυχε” λέει ο Λευκός Οίκος
- Στη ΜΕΘ με βακτηριακή μηνιγγίτιδα 19χρονος φοιτητής στα Τρίκαλα – Προσπάθεια αποδιασωλήνωσής του αύριο
- Ποδόσφαιρο-Super League (Play Out 9-14, 2η αγωνιστική): Αυτή είναι η βαθμολογία
- Drone χτύπησε μεγάλο πετρελαιαγωγό στη Σ. Αραβία παρά την εκεχειρία
- Τότε ξεκινά στο Πακιστάν ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ιράν









