ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δημοσιοποιώντας αριθμό άνευ προηγουμένου σ’ έναν χρόνο οποιασδήποτε προεδρικής θητείας.
«Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Τραμπ είναι να προστατεύσει τους αμερικανούς πολίτες και να κάνει σεβαστή την αμερικανική εθνική κυριαρχία», ανέφερε ο Τόμι Πίγκοτ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο αριθμός των θεωρήσεων διαβατηρίων που ακυρώθηκαν από την 20ή Ιανουαρίου 2025 είναι δυόμισι φορές υψηλότερος από εκείνον που ανακοινώθηκε το 2024, όταν πρόεδρος ήταν ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «χιλιάδες» βίζες ακυρώθηκαν, ιδίως εξαιτίας επιθέσεων ή οδήγησης σε κατάσταση μέθης.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είχε ήδη εκφράσει ικανοποίηση διότι ακύρωσε τις βίζες χιλιάδων φοιτητών, επειδή είχαν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις εναντίον των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Για να το κάνει, ο κ. Ρούμπιο επικαλέστηκε νόμο της μακαρθικής περιόδου, που επιτρέπει να απορρίπτονται αιτήσεις ή να ακυρώνονται υπάρχουσες θεωρήσεις διαβατηρίων σε υποθέσεις όπου κρίνεται πως αντίκεινται στα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ωστόσο, κάποιες από τις αποφάσεις αυτές αμφισβητήθηκαν–επιτυχώς–ενώπιον δικαστηρίων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι 8.000 βίζες που ανακλήθηκαν ήταν φοιτητικές.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξάλλου καταστήσει αυστηρότερους τους ελέγχους για την έγκριση αιτήσεων θεωρήσεων διαβατηρίων, ιδίως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA FILE photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κεφαλονιά: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στον Αλειμματά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
- Καλαμαριά: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο για τη δολοφονία του 20χρονου
- Τι επιδόματα θα καταβληθούν την επόμενη εβδομάδα
- Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιλέγει την απραξία για να μην ενοχλήσει ισχυρά συμφέροντα – Καμία λύση χωρίς παρέμβαση σε ΕΦΚ και ΦΠΑ
- Το Μπλε Δωμάτιο της Πομπηίας: Η απόχρωση που κόστιζε όσο ο μισθός ενός λεγεωνάριου (Photos)
- CENTCOM: Πλήξαμε περισσότερους από 90 στρατιωτικούς στόχους στο νησί Χαργκ
- Ιράν-Ινδία: Το Ιράν επέτρεψε σε ορισμένα ινδικά πλοία τον διάπλου από το Στενό του Χορμούζ
- Όρμπαν: Χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας η Ε.Ε. δεν θα ξεπεράσει την κρίση
- Ιράν: Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο
- Ισραήλ: Ο πόλεμος κατά του Ιράν εισέρχεται σε μια “αποφασιστική φάση”, λέει ο υπ. Άμυνας









