Ουκρανία: «Μόνο τότε θα ανοίξουμε πυρ κατά των Ρωσόφωνων»

Το Κίεβο θα ανοίξει πυρ μόνον εάν απειληθούν ή δεχθούν επίθεση τα στρατεύματά του στο Ντονμπάς, δήλωσε την Τρίτη (06/04) ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στη «Libération», ο Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε: «Δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση, είμαστε δεσμευμένοι σε μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση αυτής της σύγκρουσης. Θα ανοίξουμε πυρ μόνο εάν υπάρξει απειλή για τα στρατεύματά μας στο έδαφος ή εάν δεχθούν επίθεση».

Μάλιστα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το Κίεβο ήταν ικανοποιημένο με τη συνολική κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Ιουλίου 2020.


Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ντμίτρο Κουλέμπα σημείωσε: «Μέχρι τον Δεκέμβριο, δούλεψε καλά, αλλά στη συνέχεια κάτι άλλαξε στη Μόσχα. Όσο για εμάς, δεν μεταφέρουμε ενισχύσεις με σκοπό να συνεχίσουμε την επίθεση, εάν αυτές δεν είναι συνηθισμένες στρατιωτικές περιστροφές. Αν, όμως, κάποιος δικός μας σκοτωθεί, έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».

Ακόμα, ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να είναι πιο δραστήριες στο «σχήμα της Νορμανδίας» προκειμένου το ζήτημα να κινηθεί προς μια πραγματική διευθέτηση.

Χαρακτηριστικά, ο Ντμίτρο Κουλέμπα υποστήριξε: «Το “σχήμα της Νορμανδίας”και το “Μινσκ 2” λειτούργησαν και έδωσαν αποτελέσματα: σταθεροποίηση της κατάστασης στο πεδίο, ανταλλαγή κρατουμένων, εκεχειρία. Το “σχήμα της Νορμανδίας” αρκεί για να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Ωστόσο, είναι προφανές ότι για να προχωρήσουμε προς μια πραγματική διευθέτηση, χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο αυτό, ή ενός εξωτερικού παράγοντα, λίγη επιπλέον ενέργεια που θα δώσει ώθηση στη διαδικασία και θα αλλάξει το status quo».

Επισημαίνεται ότι πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η εκεχειρία στην περιοχή τέθηκαν σε ισχύ στις 27 Ιουλίου 2020.

Υπενθυμίζεται πως, στα τέλη Μαρτίου, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού κοντά στο χωριό Σούμι στην περιοχή του Ντονέτσκ και έτσι το Κίεβο άρχισε να αναφέρεται σε επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς.

Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR) ανακοίνωσε, επίσης, αύξηση του αριθμού των επιθέσεων από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και ο επικεφαλής της, Ντένις Πουσίλιν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίθεσης πλήρους κλίμακας από το Κίεβο στο Ντονμπάς, σημειώνοντας ότι «η Ουκρανία είναι καθ’ όλα έτοιμη γι’ αυτό».

(sputniknews)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί