Όξυνση των σχέσεων Τουρκίας Αιγύπτου

Ο Υπ. Εξ. της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ανοικτά την πεποίθησή του ότι η Αίγυπτος πράττει λάθος που κήρυξε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση αφού κατά τον ίδιο, η εν λόγω ομάδα είναι πολιτικό κίνημα.

Η Κυβέρνηση Σίσι στην Αίγυπτο προέκυψε όταν ανατράπηκε ο Μόσρι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από το Σίσι ο οποίος αργότερα παραιτήθηκε από τις Ένοπλε Δυνάμεις για να αναλάβει αποκλειστικά ως πολιτικό πλέον στέλεχος τη διακυβέρνηση της  Αιγύπτου.

Η Κυβέρνηση Σίσι είναι φανερά αντιτουρκική καθώς δεν έχει στηρίξει την Τουρκία τόσο σε ότι αφορά την ατζέντα της Τουρκίας για την Παλαιστίνη, όσο και με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου αφού οι Αιγύπτιοι έχουν ακολουθήσει το δρόμο της νομιμότητας υπογράφοντας συμφωνίες για ΑΖΟ τόσο με την Κύπρο(2013) όσο και με την Ελλάδα(2020). Οι κινήσεις αυτές εξόργισαν τους Τούρκους οι οποίοι είδαν ότι δεν έχουν διπλωματικά ερείσματα στην περιοχή για να επιβάλλουν την πολιτική τους η οποία θα έδινε τη μερίδα του λέοντος της Ανατολικής Μεσογείου σε αυτούς, εκμηδενίζοντας την ελληνοκυπριακή παρουσία.

Η Τουρκία είναι λογικό ότι θα στηρίξει τους πολιτικούς αντιπάλους του Σίσι οι οποίοι είναι και ισλαμιστές, όπως η κυβέρνηση του νεο-σουλτάνου Ερντογάν, με σκοπό την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο η οποία θα επιφέρει ίσως και τη σύμπλευση της Αιγύπτου, πολιτικά, με την Τουρκία και τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρόβλημα με την επιλογή αυτή της Τουρκίας είναι ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν είναι αποδεκτή όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά και στις Ανατολική Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία και Μαρόκο πλην των πάντα υπαρχόντων ισλαμιστικών πυρήνων.

Οι Τούρκοι  θεωρούν ότι δεν έχουν να χάσουν πλέον τίποτα από τα καταφύγουν στη στήριξη των αντιπάλων του Σίσι ο οποίος έχει σταθεί εμπόδιο στα τουρκικά σχέδια σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Τυνησία και φυσικά στα ελληνοτουρκικά.  Όσο βέβαια ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έχει την αμερικανική στήριξη και δεν ενοχλεί το Ισραήλ, πολύ δύσκολα θα δούμε αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο με τέτοιο τρόπο που θα συμφέρει την Τουρκία.