Το ύψος του χρέους που οφείλουν το ρωσικό κράτος και οι ιδιωτικές εταιρείες σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει πέσει κάτω από τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από το 2006, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ρωσίας.
Από την 1η Οκτωβρίου, οι υποχρεώσεις εξωτερικού ανήλθαν σε 293,4 δισ. δολάρια, σημειώνοντας μείωση κατά 24,5 δισ. δολ. ή 7,7% από τις αρχές του 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.
Το εξωτερικό χρέος είναι το μέρος του εθνικού χρέους μιας χώρας που δανείστηκε το κράτος και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις από ξένους δανειστές όπως τράπεζες, το ΔΝΤ, ξένες εταιρείες και άλλους πιστωτές.
«Η δυναμική επηρεάστηκε από τη μείωση των υποχρεώσεων άλλων τομέων κυρίως για αυξημένα δάνεια, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των άμεσων επενδυτικών σχέσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής.
Τα στοιχεία της δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο, το ρωσικό εξωτερικό χρέος μειώθηκε κατά 8,5 δισ. δολάρια ή σχεδόν κατά 3%, κυρίως λόγω της μείωσης των υποχρεώσεων του πραγματικού τομέα της οικονομίας.
Επιπλέον, ο δημόσιος τομέας μείωσε επίσης τις εξωτερικές του υποχρεώσεις, κατά 1,3 δισ. δολάρια ή κατά 4,2% ανά τρίμηνο. Ο όγκος του χρέους αυτού του τομέα ανήλθε σε κάτι λιγότερο από 31 δισεκατομμύρια δολάρια, ο ελάχιστος από τα τέλη του 2015.
Το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014.
Οι υποχρεώσεις μειώνονται σταθερά έκτοτε, ιδίως λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν εκείνο το έτος λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας. Το νέο κύμα κυρώσεων που εξαπέλυσε η Δύση κατά της Μόσχας από το 2022 έχει επιταχύνει περαιτέρω τη μείωση του εξωτερικού χρέους.
ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σημαντικό ταξίδι Έλληνα Υπουργού στη Σ. Αραβία για την ενέργεια
- Θ. Κοντογεώργης: Η κοινωνική συμμαχία που στηρίζει την κυβέρνηση μπορεί να αναδείξει την φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
- Κ. Τσουκαλάς: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να νικήσει τη ΝΔ
- Υπουργός θέλει να… απαγάγει τον Πούτιν – Ζαχάροβα: Φαντασιώσεις ανώμαλων Βρετανών, Vid
- Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε αποθήκες επιχείρησης στο Κορωπί
- Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον ελέγχό τους ένα ακόμα χωριό στη Ζαπορίζια
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ: Έρχεται “κύμα ψύχους” μέχρι το πρωί της Τετάρτης – Πού θα χιονίσει
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη καταζητούμενος για δολοφονία στην Τουρκία
- ΒΙΝΤΕΟ: Ο κωμικός Ρομπ Σνάιντερ συγχαίρει τον Όρμπαν που βάζει τους πολίτες πάνω απ’όλα
- Το Χρηματιστήριο συμπλήρωσε πέντε κερδοφόρα έτη – Οι τράπεζες και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της ανόδου









