Όρμπαν: ΗΠΑ και Κίνα οδεύουν προς σύγκρουση, δεν είναι βέβαιοι ότι μπορεί να αποφευχθεί

Η παγκόσμια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών μειώνεται και η χώρα οδεύει προς μια σύγκρουση με την Κίνα, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν το Σάββατο, προσθέτοντας ότι "το ερώτημα ενός εκατομμυρίου δολαρίων" είναι εάν αυτή η σύγκρουση μπορεί να αποφευχθεί.


” Βλέπουμε τώρα ότι η κυριαρχία της Αμερικής στην παγκόσμια σκηνή συρρικνώνεται διαρκώς … Ζούμε τώρα τις πιο επικίνδυνες στιγμές στην παγκόσμια πολιτική, όταν η νούμερο ένα παγκόσμια δύναμη βλέπει ότι γλιστρά στη δεύτερη θέση… Προχωράμε προς μια σύγκρουση μέρα με τη μέρα .

Είναι «μια άβολη αλήθεια» για τις ΗΠΑ ότι «οι τρέχουσες διαδικασίες ευνοούν την Ασία και την Κίνα όσον αφορά την οικονομία, την τεχνολογική ανάπτυξη και τη στρατιωτική ισχύ», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος πολλά επιτυχημένα κινεζικά έργα, όπως το Belt and Road Initiative, το BRICS club και την Asian Infrastructure Investment Bank, «των οποίων οι πόροι για ανάπτυξη είναι αρκετές φορές μεγαλύτεροι από αυτούς όλων των δυτικών χωρών » .


Ο Όρμπαν μίλησε επίσης για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο « για να γίνει η Κίνα ξανά μεγάλη » και ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «για την αποκατάσταση της κυριαρχίας στην Ασία που υπήρχε πριν από την άφιξη της Δύσης ». Είπε επίσης ότι «οι Κινέζοι απλώς γελούν» με την ήπια δύναμη των ΗΠΑ και τις λεγόμενες παγκόσμιες αξίες , καθώς τέτοιες έννοιες «έρχονται σε αντίθεση με τα περισσότερα μη δυτικά κράτη».

(photo: αμπε-EPA-Hungarian PM’s Press Office/MTI)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί